Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asus Maximus VII Hero

Et glimrende kort, men det burde man også forvente til den pris.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fra den ene yderlighed til den anden. Hvis Asus Z97-A omtrent er det billigste Z97-bundkort i selskabet, er Maximus VII Hero næsten lige så tæt på at være det dyreste af de nye tilbud fra Asus.

Under alle omstændigheder er det langt dyrere end Z97-A, og ASRocks Fatal1ty H97 Performance koster næsten det halve. Man må håbe, at dette kort er temmelig fantastisk.

Fysisk oser det af kvalitet, men det er, hvad man kan forvente af et dyrt kort fra Asus. Printkortet er betryggende tykt med flere lag og en meget tilfredsstillende finish. Der er rigelig køling til hovedchipsættet og ekstra komponenter. Farvevalget er den velkendte historie med rødt og sort, der nu bliver kopieret af mange andre. Men det kan man ikke bebrejde Asus.

Det overrasker ikke, at der ikke er sparet på kortets funktioner. Kontakter til strøm og reset giver sig selv, og det samme gælder LED-status-displayet. Der er god plads rundt om cpu-soklen på trods af de anselige klumper kølelegering til VRM’erne.

Så er der den fuldt isolerede og indkapslede SupremeFX-audiochip, der omfatter en ottekanals-codec og har tilslutninger til seks 3,5 mm-jackstik og et optisk spdif på bagpane-let.

Når det gælder lagerkapa-citet, får man ikke mindre end otte SATA-porte. Der er også en M.2-sokkel til superhurtige pci-e-baserede ssd’er. Hvad man derimod ikke får, er SATA Express. Er det nu et stort problem? Sandsynligvis vil man bruge M.2 til bootdrevet med et kort som dette. Hertil kommer, at SATA Express er en klodset løsning, der bruger en masse kostbare porte, når den er i brug.

Ikke desto mindre giver SATA Express øget fleksibilitet, og vi ville gerne have den mulighed. Det er en indiskutabel ulempe ved Hero-kortet. En anden bemærkelsesværdig mangel er displayport. Man vil formentlig bruge diskret grafik med sådan et kort, og det er derfor næppe noget større problem. Men hvis man vil have videoforbindelse, kan man lige så godt satse på det bedste. Til så høj en pris er det det mindste, man kan forvente.

Dette kort bør naturligvis præstere strålende computerydelse. Og det leverer også so-lide tal i vores forskellige test. Men det er lidt foruroligende at bemærke, at det faktisk taber til ASRocks billige Fatal1ty H97 Performance i flere af testene ved standardfrekvens. Men hvis sandheden skal frem, er sejre og nederlag her nærmest af akademisk interesse. Forskellene er ikke nær store nok til, at man kan mærke dem i den virkelige verden.

Når det er sagt, er det lidt af en skuffelse, at Hero ikke sidder til højbords ved overclocking-bordet. Ved 4,6 GHz er det blot 100 MHz fra det bedste kort, men det burde virkelig være med helt i toppen.

En anden faktor, der får os til at tøve en anelse med at give dette bundkort topkarakter, er Asus Sabertooth Z97, der koster omtrent det samme. Vi har endnu ikke prøvet Saber-tooth i Z97-udgaven, men tidligere Sabertooth-kort fra Asus har været vores absolutte yndlinge.
Derfor vil vi gerne prøve det, før vi for alvor beslutter os.