Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asus A88X-Pro

Asus er bundkortenes konge. Det er der ingen tvivl om. Produkterne er så
gode og stabile, at det føles som om, al modstand er nytteløs. Et blik
på vores benchmarkresultater er nok til, at man må overgive sig.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hovedkonklusionen er enkelt og kontant: Asus A88X-Pro leverer varen. Det overrasker ikke, at bundkortet fra Asus giver den højeste cpu-overclock på 4,5 GHz, og ligesom med alle de andre kort nåede vi dette tal uden stort set at gøre andet end at skrue op for cpu-multiplikatoren og lade autoindstillingerne klare resten.

Med lidt finjustering kan man sandsynligvis få et endnu større frekvensboost.

Det, der er virkelig imponerende, er A88X-Pros hurtighed med den integrerede Kaveri-gpu i overclocket tilstand. Det er omkring fem procent hurtigere end alle de andre bundkort i vores gruppetest. Nøjagtig hvordan Asus-kortet er i stand til denne kraftpræstation, står ikke klart – alle kortene fik den samme gpu-kerne på cirka 1020 MHz og med hukommelseshastigheder på 2400MHz – men resultaterne er tydelige nok.

På nogle områder bliver Asus-kortet dog slået. Gigabyte F2A88XN-WIFI giver den bedste sekventielle lagerydelse, og Asus’ A88X-Pro-kort er kun i midten af feltet, når det gælder Cinebench og videokodning. Men disse tal ligger så tæt, at de sandsynligvis falder inden for en fejlmargen. Man vil aldrig nogensinde bemærke forskellen i praksis.

Asus’ fordel

Oven i alt dette får man de sædvanlige Asus-raffinementer. BIOS-menuen er formentlig branchens bedste, og DirectKey-knappen på kortet fører brugeren lige ind i BIOS, uden at man skal sidde og tampe løs på delete-tasten.

Hertil kommer de specifikke fordele ved Asus A88X-Pro. Det mest iøjnefaldende er de tre pci-e-slots. Man kan have to 8x- og et 4x-slot og dermed trevejs-gpu-rendering.

Overkill for et kort, der kun er kompatibelt med APU’er? Muligvis, men Asus A88X-Pro giver uden tvivl de fleste grafikfunktioner.

Fikse ekstra detaljer

A88X-Pro-kortet fører også an, når det gælder USB 3.0. Foruden de fire porte, der bliver understøttet af AMD A88X-chipsættet (to på bagpanelet, to midt på kortet), har Asus tilføjet en ASMedia USB 3.0, der giver et ekstra par USB-sokler bagtil. Fikst.

Så er der det store udtræk af dvi, HDMI, displayport og VGA til den integrerede gpu plus et par eSATA-sokler på bagpanelet. Man får også ordentlig køling til pch-chippen og mosfet’erne.
Vi kunne blive ved, men du har sandsynlilgvis allerede forstået, hvad vi mener.

Asus A88X-Pro-kortet slår alle andre, når det gælder funktioner.
Naturligvis får man intet gratis, og prisen er den højeste i denne gruppetest. Men kortet er ikke ret meget dyrere end de andre.
Hvis vi ser bort fra det afsindigt billige og meget skrabede Gigabyte F2A88XM-DS2-bundkort, er det kun et par 100-lapper dyrere end det billigste af de komplette kort.

Det fører os til en bizar konklusion: Det dyreste af disse kort er et af dem, der giver mest for pengene.