Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

ASRock FM2A88X+ KILLER

Alt i alt en fin pakke, men vi tøver alligevel med at råbe hurra for de mere fancy funktioner.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

ASRock plejede at lave billige, men egentlig ret ejendommelige bundkort. I den senere tid har firmaet dog leveret en god serie af noget mere konventionelle kort, som dog ligger i den dyrere ende. ASRock Fatal1ty FM2A88X+ KILLER hører til i denne kategori.

Ligesom G1-SNIPER A88X sigter dette bundkort på spilfolket, takket være det gode, gamle Fatal1ty-mærke. Herlighederne begynder med chippen Qualcomm Killer E2200 Ethernet.

ASRock siger, at man prioriterer onlinegaming-trafik for at reducere latens. Man kan også starte en Windows-baseret app og finjustere trafikken manuelt.

Dernæst er der Purity Sound, der omfatter værn mod støj og interferens, og support af 600 ohm-hovedtelefoner plus en Fatal1ty port til musen. Strengt taget er der tale om en USB-port, som understøtter de ønskede 500 Hz.
Der er også det, som ASRock kalder VRM af særlig høj kvalitet. Her leveres en avanceret pulsbreddemodulation, som burde være ensbetydende med fremragende overclocking.

Understøttelse af dual-gpu kommer fra de to 16-lane-pci-e-slots, selvom det andet slot kun virker i 4-lane-tilstand elektrisk. Ligesom Asus har ASRock tilføjet et ekstra par USB 2.0-porte til A88X-chipsættets medfødte fireports-kapacitet.

Fatal1ty omfatter sågar KeyMaster-funktionen, der leverer et musesigte med auto-fire og anti-wobble til snigskytteskud. ASRocks sigte på entutiastiske gamere er her ganske klart.Kun Asus A88X-Pro har flere funktioner end ASRock-kortet, men trevejsgrafik, displayport-forbindelse og eSATA-port.

Hertz, flere hertz

Men hvad med ydelsen? Desværre er cpu-overclocking en stor skuffelse, og vi når loftet ved 4,2 GHz. Også her vil finjustering sikkert frigive flere MHz, men nem adgang til virkelig høje clockhastigheder er ikke med i Fatal1ty-pakken.

Det er en fremragende sekventiel lagerydelse heller ikke. Ligesom ASRock FM2A88X-ITX+ er der noget muggent ved SATA-løsningen. Sekventielle skrivehastigheder under 300MB/s med vores Samsung 840 EVO-testdrev duer simpelthen ikke.

God ydelse i 4K

Når det er sagt, leverer Fatal1ty en fremragende vilkårlig 4k-lagerydelse, og man kan hævde, at det er 4k snarere end sekventiel, der gør den største forskel i pc’ens daglige reaktionsmønster. Sådan er der så meget.
Fatal1ty giver egentlig også ret pæne tal, når det gælder overclocking af integreret grafik, og kortet taber kun til det afsindigt hurtige Asus A88X-Pro på dette område.

Hvad resten angår, er der ikke megen forskel på disse bundkort, når det gælder den generelle ydelse i Cinebench, videokodning, hukommelsesbåndbredde og det øvrige ved standardclock.
Dette er et symptom på, at så megen funktionalitet nu er integreret på selve APU-kredsløbet, at platformegenskaberne bliver mindre kritiske. Med andre ord: Bundkortet betyder mindre og mindre for den generelle ydelse.

ASRock Fatal1ty er alt i alt en fin pakke, men vi tøver alligevel med at råbe hurra for de mere fancy funktioner. Og takket være ringe SATA-ydelse og dårlig overclocking er Fatal1ty lidt af en svipser.