Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

ASRock Fatal1ty x99x

De dyre komponenter, der er blevet brugt i konstruktionen, gør X99 til et af de hurtigste kort i vores test.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er faktisk ikke ret meget, der adskiller de to ASRock-kort, der indleder denne X99-bundkorttest. Der er nogle indlysende forskelle i størrelse og hukommelsessupport, men i resten af specifikationerne – navnlig ydelse – ligner disse to kort hinanden påfaldende.

Det er der en udmærket årsag til: De er rundet af den samme familie. Bevares, denne ATX-version er fra den dyrere Fatal1ty Killer-serie med skinnende røde kølere, fulgt af den Wendel-baserede branding. Men hvis man piller navneskiltet af X99M, ser man, at det også er et Fatal1ty-PCB. ASRock har brugt det samme kort til både mikroudgaven ATX Extreme4 og Fatal1ty X99. Dernæst har de skiftet de røde kølere ud med nogle blå og tilføjet en Killer-netværkschip. Det virker også den anden vej. Under X99X Killer-mærkaten er Extreme6-mærket trykt på PCB’et.

Det taler for kvaliteten af ASRocks kort, for den komplette Fatal1ty-udgave er et ægte kraftværk. De dyre komponenter, der er blevet brugt i konstruktionen, gør X99 til et af de hurtigste kort i vores test. Det halter kun efter det fremragende Asus X99 Deluxe i ydelsestestene. Det har også det samme hurtige lager som lillebror og leverer de samme hurtige sekventielle læse/skrivehastigheder fra pci-e-M.2-forbindelsen.

Den solide elkonstruktion, som er brugt i både ATX- og mATX-kortet betyder, at overclockingydelsen hos Fatal1ty-kortet er næsten identisk med den, vi så hos X99M Extreme4. Vi når nemt 4,4 GHz, delvis takket være selve kortets kvalitet og de imponerende nye ASRock BIOS-skærmbilleder. Firmaet har øjensynlig prioriteret dette arbejde højt, og det gør det til en leg at justere maskinen.

Ligesom MSI-kortet har ASRocks BIOS en fiks Multicore Enhancement-funk-tion, hvormed man kan omgå den grænse på 3,3 GHz, som Intel har sat for at forhindre 5960X i at nå Turbohastigheden på 3,5 GHz, når alle kerner er i brug. Slå den til, og du kan køre op til 3,5 GHz uden problemer og øge cpu-ydelsen uden at skulle bøvle med overclocking.

Ubrugelig xmp

Men eftersom ASRock-kortene er så nærtbeslægtede, kan det ikke undre, at Fatal1ty-kortet har de samme XMP-begrænsninger på vores eksklusive Corsair-ram. Vi kom dog lidt længere med dette kort – der er mulighed for at overclocke til 4 GHz i forbindelse med XMP, og den gav os mulighed for at boote. Hukommelsen kørte ved 1,35 V i stedet for 1,2 V, og hele maskinen gik ned i den anden gennemkørsel af Cinebenchs renderingstest.

Det var ikke noget større problem for det billigere micro-ATX-kort, men dette kort til over 2000 kroner burde virkelig kunne køre ved den overclockede hukommelsesindstilling på 3.000 MHz, der fremgår af æsken.

Det er den eneste årsag til, at XMP blev skabt – for at vi kunne slippe for at rode rundt med timing og spænding for at få vores ram til at køre. Og når Asus’ OC Socket til den samme pris kan køre de højeste indstillinger uden at få sved på panden, bliver X99-A pludselig et langt mindre tiltrækkende kort.