Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asrock Fatal1ty H97

Et anderledes bundkort med mange gode kvaliteter, men det mangler lidt finpudsning.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Profit udgør et problem. Ikke så meget for bundkortproducenterne, men for dig og sandelig også for os. Det skyldes, at der er flere penge i at lave kort i den dyre ende end i mainstream-udvalget.

Det er grunden til, at så mange presser deres nye Intel Z97-kort til det yderste, og at det er svært at gøre sig gældende med et H97. Men heldig-vis har vi ASRock. Her har man altid gjort tingene lidt anderledes, og det er den eneste kortproducent, der har givet os et H97, som vi kan afprøve.
Fatal1ty H97’s lever faktisk op til en del ASRock-normer. De er ikke alle gode. Printkortet er tyndt (læs: billigt), og formatet er ret underligt. Det er fuld ATX i bredden, men lidt mindre i dybden.

Og hvad så, spørger du nu. Tja, den beskedne forkortelse betyder, at kortet ikke kan nå det tredje sæt af ATX-monteringspunkter, men overlapper midterpunkterne med en vis margen. På den forkerte side af denne adskillelse har vi kortets hukommelses-dimm-slots.

Læg hertil det tynde printkort, og man har lovlig megen fleksibilitet, når man sætter hukommelsesblokke på. Det er ikke verdens undergang, men vi er en anelse bekymrede for den langsigtede driftssikkerhed. Vi er heller ikke glade for tanken om, at kortet bliver bøjet og forvredet med tiden på grund af varme.

Det er klart, at man må undvære noget til denne pris. Man kan ikke forvente et luksuriøst og tykt flerlags-printkort. Når det er sagt, ser kortet ved en overfladisk betragtning smart ud med den røde og sorte Fatal1ty-iklædning. Og man kan vanskeligt bebrejde ASRock for at spare på chipsæt-køling, for der er et par anselige klumper legering til at holde temperaturen nede. Men vi havde gerne set, at kortet blev monteret mere sikkert.

Det vigtigste er imidlertid, at ASRock rækker tunge ad Intel og muliggør cpu-overclocking for dette H97-chipsæt. Direkte ind i BIOS, og hurra: Alle funktionerne – herunder de altafgørende cpu-mål – er med.
Indstil en cpu-ratio på 45, genstart, og så er vi i Windows ved 4,5 GHz. Bortset fra at der er et eller andet galt. CPU-Z meddeler, at ratioen er sat til 45, men clockhastigheden har ikke flyttet sig fra testchippens standardfrekvenser. Hvad er nu det?

Vi prøver nogle flere ture i BIOS og kigger på cpu-kølerens montering og på termopastaen, men vi kommer ingen vegne. Der er noget galt. Det er uden tvivl en svipser, der bliver fjernet i en BIOS-opdatering, men som landet ligger, virker overclocking ikke.

Det er en stor skam, fordi de standard-clocktal, vi kørte før vores forsøg på overclocking, så særdeles gode ud. Kortet er hurtigst i Cinebench, både single- og multi-threaded. Tilsvarende for Rome: Total War. Tallene for lagerydelse var også pæne, selvom fraværet af SATA Express og M.2 er nedslående.

ASRock siger, at Fatal1ty H97 Performance også understøtter AMD’s CrossfireX multi-gpu-teknologi, og det er endnu en funktion, der ikke er del af standard H97-pakken. Der er altså meget at være glad for. Men med den virkningsløse overclocking virker kortet, som om det er lidt ufærdigt.