Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

AOD bygger spillecomputer - del 1

Nu går Alt om DATA i gang med at bygge drømme-spillecomputeren. I løbet af de næste tre numre vil vi udvælge dele til computeren, samle den og overclocke den, og du kan følge med på sidelinjen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er rigtigt længe siden, vi sidst har samlet en computer her på redaktionen. Altså – bygget den op helt fra bunden af. Sidst vi gjorde det, samlede vi en gennemsnitlig computer. Den skulle både kunne yde og stadig være til at betale.

Men vi er jo legebørn og hvorfor ikke prøve at samle en »monster-computer«? Bruge noget af det bedste hardware der findes og se hvor mange hestekræfter, vi kan få ud af den?

Undertegnede meldte sig ganske frivilligt til at stå for hele projektet lige fra udvælgelse af produkter til samling og overclocking af maskinen. Og det skal lige siges, at det er rigtig mange år siden, jeg sidst har samlet en hel computer fra bunden af.

Det muliges kunst

Der gik dog ikke ret lang tid, før det gik op for os, at intentionerne er en ting, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre, er noget helt andet. I visse tilfælde måtte vi meget nøje overveje, om vi virkelig ønskede det nyeste af det nye hardware (og dermed vente i flere måneder på at komme i gang med projektet), eller om vi ville i gang her og nu, og så bruge de komponenter der er og nu engang var mulige at få fat i.

Det ændrede dog ikke ved, at vi konstant forsøgte at få fat i det nyeste og bedste, og vi kan da også løfte sløret for, at vi endte med at være ret begejstrede for de komponenter, vi fik skramlet sammen.

Hjertet og rygraden i computeren

Det er svært at sige, præcist hvilken komponent der er vigtigst i en computer. Men der, hvor de fleste flaskehalse kan ligge, er i cpu’en og på bundkortet, derfor gik vi efter at skaffe gode komponenter dertil først.

Såvel AMD som Intel har gode processorer, men først havde vi problemer med at få fat i den nye Golftown fra Intel, også kendt som Core i7 980. Langt lettere var det at få fat i AMD’s Phenom II 1090, der, som Intels cpu, er en 6-kernet sag. Så langt så godt, vi gik frisk videre i processen og kiggede efter et godt bundkort.

Gigabyte har vundet rigtig mange test med deres bundkort, og derfor fik vi skaffet et GA-790FXTA-UD5 bundkort. Udover at være blandt de bedste, så har det indbygget usb 3.0 understøttelse og er et ret cool bundkort at kigge på.

Med de grundlæggende komponenter således på plads, gik vi i gang med at skaffe resten af udstyret til computeren – ikke mindst skulle vi have et godt kabinet at bygge det hele ind i. Her faldt valget på Raven II fra Silver Stone, et vildt flot kabinet med masser af plads og med ikke mindre end fire indbyggede blæsere, hvor de tre i bunden har et filter siddende, så der ikke bliver hevet støv ind i kabinettet.

Så langt så godt, vi var nu klar til at vælge nogle af alle de andre enheder til computeren, og en ting var helt sikker – vi ville have en god og stabil strømforsyning og ikke mindst en cpu-køler, som virkelig kunne fjerne varmen fra vores cpu, når vi begyndte at overclocke den.

Begge dele fandt vi hos Cooler Master, hvor vi valgte Silent Pro Gold 1000W strømforsyningen, der har en effektivitetsgrad på over 80 procent (faktisk skriver Cooler Master selv, at de har en effektivitetsgrad på 90 procent), og som samtidig er kendt for at være stille.

Cpu-køleren blev en V6GT, også fra Cooler Master, der er forsynet med dejlig store ventilatorer, og hvor hastigheden på disse kan styres.

De sidste dele skaffes

Nu kom turen så til diske og ram. Vi besluttede, at vi ville have et raid at starte op på og valgte to 128GB ssd-diske fra Kingston (deres V+ serie), og nu vi havde fast i Kingston, så valgte vi også hukommelse fra dem.

Her faldt valget på deres 2GB klodser, KHX1600C7D3K2/4GX. Disse hukommelsesmoduler kan overclockes men kører faktisk ret hurtigt uden OC også. Vi valgte fire styk, så alle ram-slots blev fyldt ud på bundkortet.

Samtidig så fik vi også anskaffet en ram-køler fra Kingston, så vi kan holde hukommelsesklodserne kølige, også når de bliver overclockede.

Til lager i computeren valgte vi så to 1TB Caviar Black fra Western Digital, og tanken er også, at disse skal sættes i raid, så datalagret også er lynhurtigt i vores kommende computer.Vi skulle naturligvis også have et blu-ray drev i computeren, og her blev det Lite-On, et rigtig godt 12× blu-ray drev, som vi testede tidligere på året.

Til sidst skulle vi så have fat i grafikkort til computeren, og vi ville rigtig gerne have fat i XFX Radeon HD 5870, og naturligvis to styk så vi kunne sætte det hele op i CrossFire.

Vi bestilte da også kortene men røg ind i problemer. I starten blev vi lovet, at kortene var lige om hjørnet, men det viste sig, at kortene faktisk var langt fra dét hjørne. Faktisk var de på vej ud af markedet for at gøre plads til den nye 6800-serie fra AMD.

Nu tænkte vi os lidt om og gik så i gang med at bestille et andet af vores favoritkort, nemlig N480GTX-M2D15 fra MSI, så måtte vi jo bare køre i SLI i stedet.

Inden der er nogen, der begynder at sende læserbreve ind, så ved jeg godt, at det var en tanketorsk, for det er jo ikke umiddelbart muligt at køre SLI på et AMD-baseret bundkort. Men det tænkte jeg faktisk ikke på, da jeg bestilte kortene, og derfor endte jeg med et fantastisk potentielt setup, der faktisk ikke rigtigt kan lade sig gøre.

Men så lysnede det hele i horisonten, for Intel var pludselig på banen med deres Core i7 980 processor, og så skulle vi jo så bare have fat i et bundkort. Vi ville have haft fat i Gigabytes X58A-UD5, men det var desvære lige udgået.

I stedet fik vi fat i Asus og blev hurtigt ret lune på Rampage III Formula, et ægte gamer-bundkort med masser af mulighed for overclocking,og ikke mindst for SLI. Ja faktisk undersøtter det 3× SLI, men det kommer vi så ikke til at udnytte

Vi står nu med et bundkort og en processor i overskud, og der har vi tænkte os at lave et lille forsøg. Dels har vi læst, at det er muligt at få SLI til at køre på AMD-bundkortet, hvis vi laver et lille software-hack, hvilket vi vil for- søge, og derefter vil vi bruge bundkortet samt cpu’en til at bygge en reserve-spillecomputer. Der ligger en del hardware på redaktionen, som snildt kan bruges til den opgave.

Hvad koster det så?

På næste side kan du se, hvad projektet indtil videre står i. Og husk på, at når computeren er færdig, er der endnu ikke installeret software, så der kommer også en udgift til OS og anden software, så som Office-program osv., med mindre der bruges Linux og Open Office.

Indkøbslisten

Priserne herunder er dagspriser og taget fra nettet. Det er ikke nødvendigvis de laveste priser, du selv kan finde. Men en rimelig pris som vi fandt dem under vores projekt.

Processor:
Core i7 Xtreme Edition I/-980C: 7.000 kroner

Bundkort:

Rampage III Formula: 2.500 kroner

Kabinet:

Raven II: 1.800 kroner

Strømforsyning:

Cooler Master Silent Pro Gold 1000W: 1.500 kroner

Cpu-køler:

Cooler Master V6GT: 500 kroner

Boot-diske:

2 stk. SSDNow V+Series: 4.500 kroner

Datadiske:

2 stk. WD Caviar Balck 1TB: 1.400 kroner

Ram:

4 stk. KHX1600C7D3K2/4GX: 1.300 kroner

Ramkøler:

Kingston HyperX Fan: 200 kroner

Optisk drev:
Lite-On 12× : 1.000 kroner

Grafikkort:
2 stk. MSI N480GTX-M2D15: 6.400 kroner

Samlet pris:
28.100 kroner

Den alternative hardware

Hvis vi i stedet havde kunnet bruge AMD-processoren og det første bundkort, samt fundet HD5870 grafikkort fra XFX, ville regnestykket have set lidt anderledes ud. Her lister vi kun de ændrede priser samt den ændrede samlede sum:

Processor:
AMD Phenom II 1910: 2.000 kroner

Bundkort:
GA-790FXTA-UD5: 2.000 kroner

Grafikkort:
2 stk. XFX Radeon HD 5870: 5.200 kroner

Samlet pris: 21.400 kroner

Vi glæder os rigtig meget til at se på monteringen af vores spillecomputer. Læs hvordan det går i næste afsnit.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Andre afsnit i serien

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Tak til

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]