Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ambitiøs router mangler lidt

ZyXel har sendt sin medierouter på gaden, og den har rigtig mange lovende tiltag, men der mangler alligevel lige lidt.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke design, der har kendetegnet ZyXels produkter de seneste mange år. Det har ofte været kasser i hvidt, der har været det bærende element.

Men med NBG5715, som ZyXel også kalder medierouteren, har et markant andet design. Den er sort, den står nonchalant tilbagelænet, og den har et pænt mønster på forsiden.

Det pæne indtryk bliver dog noget ødelagt af de tre antenner, der bliver spændt fast i toppen af den. Men alt i alt er det en markant designmæssig forbedring fra tidligere ZyXel-routere.

Let installation

Selve installationen gik relativt let. Faktisk så var den helt atypisk ZyXel. Først skulle routeren sluttes til wan-forbindelsen og en computer. Derefter skulle der tændes for den, og så var der to muligheder. Enten kunne vi logge direkte ind på routeren og sætte den op derfra, eller vi kunne indsætte den medfølgende cd-rom og køre installationen derfra.

Men hvad vi skulle bruge cd’en til, var ret underligt, for alt, den gjorde, var at starte webbrowseren på adressen 192.168.1.1. Så de to setup-metoder var faktisk identiske.

Logget ind på routeren endte vi på et easy-install-mode. Her fik vi mulighed for, på en meget enkel måde, at indstille de væsentligste funktioner i routeren.

Her kunne vi for eksempel slå ’Gaming Engine’ til eller fra, hvilket giver spil prioritet, når der spilles over netværket. Vi kunne slå strømbesparende funktioner til eller fra og her bestemme, hvor og hvornår de to n-radioer skulle slås til eller fra. Vi kunne slå et indholdsfilter til, og ved at indtaste bestemte ord kunne vi blokere bestemte sider på nettet.

Der hvor brugervenligheden virkelig slog igennem, var dog ved bandwith management. Her kunne vi meget enkelt trække tjenester op og ned på en prioritetslinje og derved give dem større eller mindre fortrinsret på nettrafikken.

Vi kunne også slå en firewall til eller fra, og endelig kunne vi sætte den trådløse sikkerhed op, altså hvilken kryptering netværket skulle have. Det var så samme sted, vi bestemte, hvilket navn vores trådløse netværk skulle have, og om vores 2,4GHz- og 5GHz-net skulle have samme navn eller forskellige, samt hvilke standarder vi ønskede, de to kanaler skulle kunne modtage.

Avanceret tilstand

Vi havde dog også muligheden for at slå over på ’Expert mode’, og herinde var det langt mere, som vi kendte de gamle ZyXel-routere. Her kunne vi blandt andet langt mere præcist justere på netværktsindstillingerne, såsom at vælge, hvilken kanal de to radioer brugte. Men routeren har en automatisk kanalvælger, som hele tiden holder øje med, hvilken kanal der er bedst at sende på, så vi undlod at indstille på den.

Det er også i de avancerede indstillinger, at vi kunne stille på firewall’en og meget mere præcist stille på dens virkemåde. En af de ting, vi rigtig godt kunne lide her, var, at det var muligt at fortælle routeren, om den skal reagere på et ping eller ej.

Det var også under de avancerede indstillinger, vi kunne arbejde meget præcist med bandwith management. Vi kunne således sætte mere specifikke regler op for programmer, så vi for eksempel gav et bestemt program eller computer højere prioritet, hvilket er smart, hvis du spiller mmorpg og har brug for ekstra båndbredde for at sikre bedre spiloplevelse.

Generelt var det en positiv oplevelse at arbejde med routeren, men styrken på det trådløse net og udbredelsen af samme var ikke så god, som vi havde håbet på. Faktisk faldt styrken på det trådløse net i forhold til vores eksisterende n-router.

Routeren understøtter NetUSB, hvilket vil sige, at du kan tilslutte enheder, såsom en printer eller en harddisk, og direkte dele den over nettet.

En pæn router, men ZyXel skal altså gøre noget ved antennerne, og også noget ved sendestyrken.