Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Altomfavnende billedfremviser

Se 400 forskellige billedformater.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

XnView er et af de gratis programmer, der har været på markedet i mange år. Det har et godt rygte og er stadig blevet videreudviklet gennem tiderne.

Universelt dækkende

Det er et billedfremvisnings- og i en vis grad også konverteringsprogram af billedfiler. Programmets styrke ligger i, at XnView er i stand til at vise 400 forskellige billedformater. Så det burde være sjældent, du finder en billedfil, der ikke er understøttet.

Det er også muligt at eksportere til mange forskellige billedformater, om end det her ”blot” drejer sig om til 50 forskellige formater. Som standard er programmet af hastighedshensyn velsagtens ikke associeret med alle de filtyper, programmet understøtter, men det kan ændres under ’Indstillinger’.

Meget alsidig

XnView, der kan anvendes til alle versioner af Windows, har mange andre forcer, end at programmet understøtter mange billedformater. Først og fremmest fremstår brugerinterfacet enkelt og overskueligt, selvom det dækker over en hel del funktionalitet.

Programmet ser ret så traditionelt ud med en sti over computerens mappestruktur i et panel i venstre side. Billederne vises i et stort hovedvindue, hvorunder der befinder sig et aflangt vindue opdelt i forskellige faneblade med hver deres oplysninger om den viste billedfil. XnView er ikke så poleret som visse billedprogrammer.

Men det er overskueligt, og interfacet virker stadig moderne med flotte farverige ikoner, der repræsenterer de forskellige funktioner.

XnView kan som sagt ret så meget. Det er let at bruge de forskellige funktioner. Man udnytter selvfølgelig ikke programmets fulde potentiale, før man har eksperimenteret lidt med de forskellige muligheder.

Detaljer om programmet

Du får serveret en lang række informationer om de billeder, der loades. Nogle er selvfølgelig betinget af, om billedet indeholder metadata, der beskriver billedet. Men ellers oplyses generelle oplysninger, eventuelle exif-metatdata, iptc-metadata samt Adobes xmp-metadata.

Tilføjer man fanebladet ’Kategorier’ til det nederste informationsvindue, kan man se billedkategorien eller selv tildele billedet en kategori samt en underkategori.

Ovenstående er meget praktisk, idet XnView foruden mappevisning kan vise ens favoritbilleder. Men ikke mindst at XnView kan vise en sorteret opstilling, hvor billederne sorteres efter kategori, underkategori og såmænd også en efter egen vurdering af billederne. Billederne kan også sorteres efter, hvor vigtige du vurderer de er, eksempler herpå er ’Personlig’ eller ’Arbejde’.

XnView kan indstilles til at vise billedresultaterne på mange forskellige måder, der kan sortere efter en lang række yderligere egenskaber som størrelse, billedratio, billedorientering og meget, meget mere. Du kan også vælge, hvilken størrelse billedminiaturerne skal have.

Billederne kan roteres eller spejles. Det er også muligt at konvertere billederne til mange forskellige formater samt foretage diverse ændringer i samme proces. Det kan være at beskære billedet med mere.

Du kan også lave et diasshow, oprette en webside ud fra dine billeder, tage skærmbilleder af computerskærmen eller dele heraf samt scanne til programmet for at nævne nogle muligheder.

XnView har mange komplekse muligheder, men når man lige lærer at finde de forskellige funktioner, kunne programmet ikke være meget lettere at betjene.