Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Alt i en-computer til kontor og underholdning

Hvad med en computer til hjemmekontoret, der også klarer den daglige adspredelse. Den fylder ikke alverden. Som en lille bonus er der indbygget tv-tuner.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis det kunne friste med en all-in-one-computer, hvor computerens hardware er indbygget i samme chassis som skærmen, så er MEDION AKOYA P2010D (MD8806) bestemt værd at kigge på.

Den 23" all-in-one vil være at finde til salg i Aldi-butikkerne fra 19. december til 4.999 kroner.

Et af salgsargumenterne for en all-in-one som denne er utvivlsomt, at den for det første sparer plads hjemme på skrivebordet, i hvert fald i forhold til kombinationen af en skærm og en stationær computer, der ligeledes befinder sig på skrivebordet.

Der er kun en enhed at tage stilling til, og så ligner en all-in-one blot en skærm. Ganske vist er den noget mere velpolstret i dybden, fordi der skal være plads til al hardwaren, men det ses ikke, når man sidder foran den.

Hvis man for det andet ikke synes, computerkabinetter er flotte, er en all-in-one en glimrende løsning. Man skal blot ikke få lyst til at opgradere sin computer, for det er de fleste all-in-one ikke skabt til, ej heller denne.

Klarer alt i hverdagen

MEDION AKOYA P2010D (MD8806) er som sagt en 23" all-in-one. Den kører Windows 8, og skærmen har en opløsning på 1.920×1.080 pixels. Der er tale om en traditionel skærm til input via mus, med andre ord er det ikke en touchskærm.

Smag kan man tale om herfra til evigheden, men MD8806 vil garanteret klæde de fleste skriveborde. Den er ret stilet og står tilmed på en virkelig kraftig fod, der lader brugeren vippe skærmen en del i begge retninger.

Hjertet af denne computer er en Intel Core i3-3225 dual core-processer, der arbejder ved en hastighed på 3,30 GHz. Processoren har ikke Turbo Boost, så den øger ikke hastigheden ud over den nominelle hastighed, hvis den presses. Men den er udstyret med Hyper-Threading, så for Windows ser det ud, som om den har fire kerner.

Det er en ganske kapabel processor i en all-in-one-computer som denne, der er beregnet til hjemmekontoret, til underholdning og adspredelse samt andre hverdagsopgaver.

Grafik og hukommelse

Der er ikke indbygget noget dedikeret grafikkort i denne all-in-one, grafikken klares af den i processoren indbyggede Intel HD Graphics 4000. Det er nok til alle ikke-grafisk intensive opgaver, det vil sige alle normale programmer.

Man kan også spille spil på computeren. Den i Windows integrerede spil-app er overhovedet ikke noget problem. Ligesom lettere til medium-tunge spiltitler grafisk set også er mulige.

Hvis man ønske at spille spil i fuld skærmopløsning, vil det naturligvis trække hårdere på grafikkortet end på en bærbar med en skærmopløsning på 1.366×768 pixels opløsning.

Der er 4GB ddr3-ram indbygget. Det må siges at være meget passende til de opgaver, computeren skal kunne klare.

Kvik harddisk

Harddisken er en af de store plussider ved denne all-in-one, den er på 1TB, og den er med til at hæve hele computerens hastighedsniveau.

Resultaterne viste, at harddisken var meget hurtig af en traditionel harddisk at være. Den gennemsnitlige overførselshastighed var 143,2MB/s. Det er en rigtig god score. I filtesten i samme benchmark gjorde drevet det endnu bedre med en gennemsnitlig overførselshastighed på 160,7MB/s i sekventielle læseoperationer og 155,3MB/s i sekventielle skriveoperationer.

Så kan det godt tilgives, at harddisken kan høres ind imellem lyden af blæserne, der kan høres som baggrundsstøj. Det er nu ikke, fordi MD8806 er støjende. Den gør dog opmærksom på sin eksistens.

I tændt tilstand

Før man tænder for MD8806, kan man tilslutte et sæt bestående af et tastatur og en mus, der følger med denne all-in-one. Det drejer sig om kablede udgaver, hvilket selvfølgelig er en smule ærgerligt, når nu computersystemet lægger op til simplicitet ved kun at omfatte en enhed, men det går endda.

En investering i et trådløst sæt ville dog nok være at fortrække. Tastaturet er ellers ganske udmærket, og musen passer fint til folk med lidt større hænder – rart at se til en forandring.

Når MD8806 skal tændes, leder man undersøgende efter startknappen. Den befinder sig bagpå i venstre side ud til kanten. Det virker først lidt forvirrende, og den er heller ikke så let at nå, som en der sidder på fronten. Den sidder sammen med volumenknapperne og sourceknappen til skærmtilslutningerne.

Heldigvis er alle knapper store, og powerknappen er forskudt en smule under de andre, så man vænner sig til det. Der sider også to usb-porte i venstre side. Det er en usb 2.0- samt en usb 3.0-port. De er lidt besværlige at sætte noget i, da man ikke kan se dem.

Her er er også stik til mikrofon og hovedtelefon. I højre side befinder der sig dvd/cd-brænder-multidrev. Her er der også en 6 i en-kortlæser.

Dejlig skærm

Når computeren tændes, opdager man en fordel ved MD8806, nemlig den 23" store led-baggrundsbelyste skærm med dens opløsning på 1.920×1.080 pixels. Skærmen er flot at se på. Dens front har ingen overgange mellem skærmbillede og skærmramme. Skærmglasset går helt ud til kanten. Det er en blank skærm, så den er i en vis grad overfølsom over for indfaldene lys. Skærmbilledet er lyst og farverigt. Det passer den nye Windows 8-startskærm rigtig godt med dens klare farver.

Pænt med features

Når det kommer til features, mangler der heller ikke meget. Bagpå er der hdmi-in og hdmi-out, 1Gbit/s-ethernet RJ45-stik, to usb 2.0-porte samt to usb 3.0-porte. Computeren har også indbygget DVB-T-tv-tuner som en lille ekstra bonus. Der er indbyggede højttalere. De gør det egentlig udmærket.

Med til computeren følger MEDIONs Mediapack-softwarepakke og en række programmer fra CyberLink. Begge programgrupper passer meget godt ind i MD8806’s rolle som multimediecomputer.

Lidt mere om ydelsen

I SiSoftware Sandra 2013 tog vi et kig på processoren i cpu-artimetic-testen. Det resulterede i en score på 52,10 gops (giga operations per second). Det er en fin score og viser at processoren er i stand til at klare en del opgaver.

I PCMark 7 var scoren 3.179 PCMarks i PCMark suite. Det var slet ikke dårligt med en integreret grafikløsning.