Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Allround notebook i godt prisleje

Er der brug for en bærbar computer til de mest almindelige opgaver og måske lidt lejligheds-gaming, er Medion MD98980 et godt bud.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En bærbar computer på 15,6" til under 4.000 kroner med en Intel Core i3-2350M-processor på 2,30GHz. Det er et glimrende bud på en allround-bærbar til brugeren, der tager afsæt i et begrænset budget.

Bare fordi denne bærbare computer er billig, behøver det ikke betyde, at brugsmulighederne er få, eller at features indskrænkede.

Blandt andet sørger hele 8GB ddr3-ram for, at det ikke er systemhukommelsen, der holder en tilbage, når der arbejdes med diverse programmer. Med en harddisk på 500GB kommer der heller ikke til at mangle plads lige med det første.

Denne bærbare er sagtens i stand til at klare langt de fleste opgaver, man vil støde på i hverdagen. Der er ikke indbygget noget dedikeret grafikkort. Den opgave klares af den i cpu’en integrerede Intel HD3000-grafikchip.

Det betyder ikke, at man ikke kan spille computerspil på denne bærbare. Man skal blot undgå ”tunge” titler eller de højeste kvalitetsindstillinger.

Fornuftigt med features

Features mangler bestemt heller ikke. Som det er blevet sædvane på Medions senere modeller, er FastBoot inkluderet.

Det er en indbygget Linux-kerne, der kan startes i stedet for Windows og i løbet af få sekunder giver adgang til webbrowser, mailprogram, billedfremvisning, videoafspilning samt adgang til sociale netværk blot for at nævne nogle.

Der er også indbygget Intel WiDi, hvilket giver dig mulighed for trådløst at smide dine fotos og film op på dit hd-tv, såfremt du anskaffer en WiDi-tv-adapter og tilslutter den til tv’et via en hdmi port.

Ud over dette er der indbygget multi-dvd-drev, to usb 3.0-porte, to usb 2.0-porte, hdmi-port, vga-stik og kortlæser.

Med andre ord er der ikke tale om en forkrøblet bærbar uden saft eller kraft.

Budget med god stil

Der er ganske vist tale om en bærbar computer i budgetklassen, men det må siges, at Medion her har oppet sig med det fysiske udtryk. Selvom der objektivt set ikke er anvendt mere ædle materialer, fremstår denne Akoya mere nobel, end de fleste Medion bærbare vi har set.

Den fine overfladestruktur med det svagt rillede metalliske udtryk, hvor farven glidende skifter farve fra gråt til sort, virker overbevisende.

Men det er ikke kun ren staffage. Tastaturet, der på elegant vis er nedsænket, er dejlig at betjene med tilpas store taster og frem for alt en behagelig respons. At der er blevet plads til et numerisk tastatur, vil sikkert glæde mange.

Men det punkt, der velsagtens vækker størst glæde, er det indbyggede touchpad, der nærmest flyder ud i et med resten af chassiset. Overfladestrukturen har en svagt ru struktur, den er behagelig at betjene og giver rigtig god kontrol med cursoren.

Langt det bedste, undertegnede har oplevet i den retning på en Medion bærbar. De to museknapper føles også solide og har en tydelig kliklyd.

Skærmen har en opløsning på 1.366×768 pixels. Den er lysstærk med et godt klart billede. Om end der findes skærme, der er endnu mere lysstærke.

Skærmen har en fordel under vanskelige lysforhold, at den ikke er reflektiv, og lysindfald derfor ikke er noget problem.

Hvad målingerne siger

Ud fra specifikationerne vides det, at der er tale om en bærbar computer, der har tilstrækkeligt med kræfter til dagligdags opgaver.

Der er dog trods alt tale om en budgetbærbar uden dedikeret grafikkort med vægt på almen hverdagsbrug og forholdsvis lang batterilevetid. Så der skal ikke forventes de vildeste scores i de efterfølgende test.

Første test var 3DMark 06, der er en lidt ældre benchmark. Den har dog stadig relevans. Den viser over en bred kam, hvor god computeren er til spilgrafik under DirectX 9.0. Her blev scoren 4.444 3DMarks. Det er ikke en voldsom stor score, hvilket da også er naturligt uden dedikeret grafikkort.

Næste test, der blev gennemløbet, var PCMark Vantage. Den tester computeren for ydelsen på forskellige anvendelsesområder såsom produktivitet, spil, harddiskydelse, musik, film med mere og samler delelementer af disse i en samlet PCMark-score.

Her scorede den bærbare 5.375 PCMarks, der er en fornuftig score for en bærbar med traditionel harddisk. Ssd påvirker nemlig scoren markant i opadgående retning.

HD Tune Pro 5.0 var næste test. Her blev overførselshastigheden for drevet testet. Resultatet blev på 62,7MB/s. Det er ikke så dårligt igen for en bærbar, men dog langtfra de bedste traditionelle harddiske.

Det ytrer sig ved, at man undertiden skal have en smule tålmodighed, når programmer skal loades.

Batterilevetiden blev målt med Battery Eater 2.70 Pro. Her blev der kørt en klassisk-test, der viste den værst tænkelige situation, hvad batterilevetiden angik. Desuden blev der afviklet en læse-test, der repræsenterer, hvorledes meget let brug påvirker batterilevetiden.

I almindelig brug vil sandheden ligge et stede mellem de to yderpunkter. Nogle gange tættere på den ene og nogle gange tættere på den anden.

Den klassiske test endte med en batterilevetid på 2 timer og 23 minutter, og læsetesten endte med en batterilevetid på 7 timer og 3 minutter.

Det er ganske gode værdier, der betyder, man kan sidde foran sin bærbare et godt stykke tid uden at skulle bekymre sig om at gribe ud efter opladeren.

Til sidst skal det siges, at varmeudviklingen ikke er noget problem. Den bærbare er om ikke støjfri så ret stille det meste af tiden, medmindre der virkelig arbejdes. Og her bliver støjen heller ikke særligt påtrængende.