Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Allround-bærbar med stor harddisk og tv-tuner

Medion MD99050 er en bærbar i mellemstørrelsen, der er kendetegnet ved en fornuftig grundydelse, en meget stor harddisk og forholdsvis lang batterilevetid.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis man søger en bærbar til hverdagsbrug, der skal kunne klare almindelige opgaver med en fornuftig hastighed, kan Medion MD99050 måske være en mulighed.

Den 15,6"-bærbar, der kan købes i Aldi forretninger fra onsdag den 8. august til 3.899 kroner, har mange gode egenskaber. Det er bare ikke en bærbar for alle. Det er en bærbar, hvor der lægges vægt på det praktiske frem for det ekstravagante og det ekstrahurtige.

Hverdagsbrug i højsædet

Medion MD99050 er en bærbar, hvor du får en del for pengene. Til gengæld er der visse ting, du må undvære. Processoren er en Intel Core i3-2370M dual core-processor på 2,40GHz. Det er en god fornuftig processor med kræfter til det meste, så længe du ikke forventer topydelse. Den bærbare er mere til hverdagsopgaver som tekstbehandling, regneark, surfing, musikafspilning, videoklip og lignende.

Grafikken klares af den i cpu’en befindende sig Intel HD3000-grafik. Det gør, at tungere spil ikke er sagen på denne bærbare. Der er 4GB ddr3-ram, hvilket er fint nok til prisen. Dog viste PCMark Vantage, at der ikke er tale om de hurtigste ram i verden.

Et punkt, hvor MD99050 gør sig godt, er på lagringskapaciteten. Den indbyggede harddisk er på hele 750GB, så der kommer nok ikke til at mangle plads, selvom du skulle arbejde med programmer eller data, der kræver megen plads. Der er dog, som målingerne viste, tale om en harddisk med en relativt moderat hastighed.

Skærmen

Den 15,6" store led-belyste computerskærm har en opløsning på 1.366×768 pixels, hvilket er meget normalt for bærbare i denne prisklasse og endda i dyrere modeller.

Du kan selvfølgelig ikke se fuld hd-film på denne bærbar i original oplæsning, men hd-film kan man dog sagtens se. Skærmen er ret lysstærk uden at virke overvældende. Farverne er også, som man kan forlange i denne prisklasse, ganske flotte at se på uden at være fuldstændig nøjagtige.

Det største plus ved denne skærm oplever man, hvis man arbejder under lidt vanskelige lysforhold. Skærmen er refleksfri, så lysindfald generer ikke.

De andre kvaliteter

Kvalitetsmæssigt virkede alt i orden. Der er også tale om samme kabinet med samme design som de sidste bærbare fra Medion, vi har testet. Det er nydeligt, og tastaturet er også her ret så behageligt at bruge, og der er blevet plads til et numerisk tastatur.

Touchpad går ud i et med chassiset, men har en let ru overflade, der giver en god kontrol med cursoren. Det er ikke den største touchpad, der findes, men den gør jobbet ganske godt.

Ud over dette er der indbygget bluetooth 4.0, 802.11n WiFi og 1Gbit/s-ethernet. Som bruger har du også mulighed for at anvende Medions FastBoot-option, der er et Linux-baseret operativsystem, der lynhurtigt giver adgang til e-mails, surfing med mere.

Det er selvfølgelig ikke sikkert, du ønsker at bruge denne funktion. Det samme kan siges om WiDi, hvor du kan streame indhold trådløst direkte fra MD99050 til dit hd-tv. Med til denne bærbar følger også en usb-baseret dvb-t-tv-tuner med fjernbetjening. Den kunne vi desværre ikke tjekke i testfasen. Det er en af de slags ting, der kan øge brugsværdien, såfremt du befinder dig et sted, hvor den slags kan anvendes.

Af tilslutningsmuligheder byder MD99050 på et hdmi-stik, to usb 2.0-porte og to usb 3.0-porte. Der er endvidere indbygget sd-kortlæser, og naturligvis, fristes man til at sige, et dvd-drev.

Der måles

Vi målte først med PCMark Vantage for at finde den overordnede ydelse i forskellige typer hverdagsopgaver. Resultatet blev lidt skuffende 4.873 PCMarks. Det bundede i en ikke så god score til den indbyggede hukommelse og en harddisk, der om ikke var langsom så havde en lidt middelmådig score.

I Cinebench R 11.5 testede vi processorens ydelse samt ydelsen i OpenGL-grafik. Resultatet blev 9,34 fps i OpenGL-testen. Det er ikke voldsomt, men viser, at den grafiske ydelse skalerer med processorens hastighed. Scoren var nemlig lidt hurtigere end for en tilsvarende Core i3-2350M-processor. Det samme kan siges om processorens multikernescore, der endte på 2,29 point. Ganske forventeligt.

HD Tune 5.00 Pro skulle vise harddiskens hastighed. Her kunne det ses, at det store drev ikke hørte til blandt de hurtigste. En score på 70,3MB/s for den gennemsnitlige overførselshastighed var ikke imponerende. Harddisken hentede lidt i filtesten, hvor der i sekventielle overførsler blev målt læsehastigheder på 86,6MB/s og ditto skrivehastigheder på 65,6MB/s. Helhedsindtrykket var dog i brugsscenarier, at harddisken godt kunne have været lidt hurtigere. Til gengæld får man jo plads i store mængder. Det er lidt af en personlig overvejelse.

Vi sluttede af med at måle batterilevetiden med Battery Eater 2.70 Pro. Det blev en positiv oplevelse med 2 timer 7 minutter i klassisk-testen og hele 7 timer og 11 minutter i læsetesten. Det borger godt for, at man ved blandet brug vil kunne overskride de 3 timers brug jævnligt uden tilslutning af adapter, hvilket er ganske godt.