Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er det bedste tastatur

Touch-input er tidens store dille. Til almindelig pc-brug er tastaturet dog uanfægtet til tekstinput med videre. AOD harkigget på otte forskellige udlægninger af det ædle klaviatur, og er nu nået frem til en vinder.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ofte er det lettest at overse det, der befinder sig lige for næsen af en. Hvem kan egentlig undsige sig slet ikke at tillægge dette uundværlige stykke perifer hardware den opmærksomhed, det fortjener?

Tastaturet

Alle, der har en stationær computer, har et tastatur. Selv hvis man er den glade ejer af en alt i en-pc eller skærm, der har berøringsfølsom skærm, er man prisgivet uden tastatur. Her ses bort fra rendyrkede tablets.

Det moderne pc-tastatur stammer i sin form direkte fra skrivemaskinetastaturet. Der findes forskellige layouts for tastaturer. Den mest anvendte er qwerty-tastaturet, der er benævnt således efter de seks første bogstaver i øverste af bogstavsrækkerne.

Deraf findes der en lang række varianter alt efter sprog, også nogle, der ikke betegnes qwerty, men som stort set har samme tastaturlayout. Et konkurrerende hovedlayout, dvorak, blev skabt med det formål at effektivisere indtastningen.

Bogstaverne er derfor indbyrdes helt anderledes placeret end på et almindeligt tastatur. Dvorak-tastaturer er dog aldrig blevet til andet end et nicheprodukt. Inden for de almindelige qwerty-tastaturer kan der dog være stor forskelle på antallet af taster, placeringen af disse, og tastaturerne kan tilbyde forskellige understøttede specialfunktioner.

Design, ergonomi, almen brugervenlighed, lydmæssige karakteristika, bygningskvalitet og funktionalitet er andre kriterier, der kan spille ind på oplevelsen af pc-tastaturet. For slet ikke at nævne, om et trådløst eller kablet tastatur foretrækkes.

Overset stykke hardware

Tastaturer findes til priser fra lidt over 100 kroner og op til tas- taturer, der koster over 1.000 kroner stykket. Overordnet set er de allerbilligste ikke voldsomt meget bevendt. Man skal tænke på, at tastaturet er det primære input-redskab til tekstinput. Derfor skal man ikke spare for meget på tastaturet med tanke på, hvor meget det betyder for ens velbefindende, hvis man sidder meget foran computeren.

Tastaturet spiller desuden en vigtig rolle i forbindelse med avancerede programmer og spil, der anvender diverse tastekombinationer til at styre bestemte hændelser.

Ja, selv til almindeligt computerbrug kan det være en fordel at anvende tastaturet i stedet for musen til hurtigt og nemt at foretage diverse operationer. Det er eksempelvis hurtigt at foretage og markere alt i en mappe via [Ctrl]+[A]-tastekombinationen, i stedet for at skulle bruge musen til samme opgave.

Lidt om deltagerne

Vi bestilte tastaturer fra flere forskellige producenter. Nogle meldte tilbage, andre ikke. Det skulle være fuldt funktionsdygtige full size-tastaturer til pc-brug og ikke specialiserede minitas- taturer til multimediebrug eller lignende.

Udgangspunktet var, at der skulle være tale om tastaturermed dansk tastaturlayout eller i det mindste nordisk tastaturlayout. Det er nemlig langtfra alle producenter, der synes, Danmark er et stort nok marked til at ville levere med dansk tas- taturlayout. Det kan dog være en god ide at tjekke efter, om de pågældende tastaturer alligevel ikke kan fås med direkte danske Æ, Ø og Å.

Vi var som udgangspunkt ligeglade med, om der var tale om trådløse tastaturer eller tastaturer, der skulle tilslutte med kabel. Det har hverken trukket op eller ned i bedømmelserne. Man kan blot konstatere, at der er fordele ved begge typer. I sidste ende er det et personligt valg og hovedsageligt en smagssag, om man foretrækker det ene eller andet.

Det er dog ingen tilfældighed, at de tre gamingtastaturer her i testen er med kabel. Summa summarum valgte vi at kigge på tastaturer, der ungefær skulle ligge på en pris fra minimum 350 kroner til 700 kroner. Med andre ord otte tastaturer, man burde kunne forvente noget af.

Et mål, flere indfaldsveje

Der er i udvælgelsen af tastaturerne ikke skelet til, om der er tale om designertastaturer, gamingtastaturer, generiske eller ergonomiske tastaturer. De retter sig mod forskellige kundesegmenter, men fælles for dem alle er, at visse grundlæggende tastaturegenskaber skal være i orden. Om man så foretrækker høje eller lave taster, helt støjsvage eller mere spontant tilbagemeldende taster, er ligeledes forskelligt fra bruger til bruger.

Det samme kan siges om selve den ”feeling”, som tastaturerne formidler, når de trykkes ned. Endelig foretrække nogle flade tastaturer, andre ergonomisk udformede tastaturer, og andre lægger vægt på, at der skal være en del features.

Design har bestemt også en afgørende rolle for de fleste. Endelig er der gamingtastaturerne, der er specielt egnede til at styre slagets gang i diverse spil og ofte også andre programmer for den sags skyld.

Sådan testede vi

Tastaturer er ikke de letteste emner at teste, hvis ønsket er, som det jo oftest er ved test, nemlig at nå frem til objektive målbare og reproducerbare resultater. Det vil i stedet uundgåeligt være en mere subjektiv vurdering af de forskellige egenskaber, som vi overordnet ønsker at finde i et tastatur.

Tastaturerne blev testet ved almen håndspålæggelse såmænd. De blev først og fremmest brugt til at teste tekst- input og andre situationer i dagligdags brug, hvor tastaturet bruges.

Det blev noteret, hvis enkelte taster sad eller var udformet uhensigtsmæssigt med videre. Desuden blev det overordnede kvalitetsindtryk noteret, brugervenligheden blev undersøgt i forbindelse med input, og ligeledes hvordan eventuel software var indrettet.

Det lydmæssige niveau blev også taget med i overvejelserne. Naturligvis blev features også undersøgt og inddraget i bedømmelsen. Tastaturerne blev ikke testet i spil. Det betyder, at vi har måttet vurdere fordelene ved gamingtastaturer i stedet for at afprøve det.

At vælge det rette tastatur er lidt af en sag. Se blot resultaterne af denne test, hvor karaktererne klistrer sig op ad hinanden. Og det selvom der er tale om vidt forskellige tastaturer med hver deres forcer og indbyggede svagheder. Testen er foretaget ud fra, hvorledes tastaturerne er til almen anvendelse, men også med hensyntagen til specielle egenskaber, der måtte trække op.

Vinderen af testen blev Logitech Wireless Solar Keyboard K750, det er en drøm af et tastatur, der pynter, nytter og begejstrer. Det er simpelthen et glimrende valg.

Logitech Illuminated Keyboard er i bund og grund et lige så godt valg som vinderen af testen. Det var ufattelig tæt på at kunne have blevet dette tastatur, der vandt. Det blev det ikke, og det kan så undre, at det ingen Anbefaler får, det er ikke grundet manglende kvaliteter, men grundet at vi har valgt at se på bestemte kriterier for Anbefaler denne gang.

Bedste køb render Fujitsu Keyboard KB900 med. Det er et godt tastatur, der er hårdført og ligefremt og yderst solidt. Det er ingen featurebombe, men man får virkelig et godt tastatur for pengene.

AOD’s Anbefaler går denne gang til to tastaturer, der er meget forskellige, men begge giver utrolig megen værdi for pengene hver på deres måde. Først Microsoft Wireless Comfort Desktop 5000. Det faktum, at der er tale om et tastatursæt, gør dette til et virkelig godt tilbud, også fordi der er tale om et tastatur, der tilbyder mange funktioner til prisen.

Den anden Anbefaler går til Roccat Valo, der ganske vist er et ret så dyrt tastatur. Det er måske heller ikke det mest oplagte valg til forfatteren, men i forhold til den overflod af features, som tastaturet byder på, er det faktisk et godt tilbud i den fornuftige ende af skalaen. At baggrundsbelysningen ikke virkede under selve tasterne, blev ikke vurderet til at være en generel fejl ved konstruktionen, men kostede ikke desto mindre et halvt point i kvalitetsindtryk.

Er man gamer eller blot kan lide at eksperimentere med genvejstaster, er det et drømmetastatur.

Razer Lycosa er egentlig ikke et dårligere tastatur. Det er det af gamingtastaturerne, der er bedst til længerevarende skriverier. Selve chassisets kvalitet virker dog en anelse plasticagtig. Det er også ret let og skal derfor ikke stå på et glat underlag.

Til gengæld er tasterne på tastaturet ret så gode, trods at de er anderledes fra dem, der findes på de andre tastaturer her i testen. Roccat Arvo viser gode tendenser med tasternes udformning og placering. Især de tre makrotaster under mellemrumstangenten begejstrer. Der er dog ikke mange makrotaster, når det tages i betragtning, at det er et gamingtastatur.

Det er heller ikke det tastatur, der indbyder mest til længere skriverier her i testen. Den tager ikke meget plads, men kompromiserne med at rykke en anden tastezone ind i det numeriske tastatur fungerer kun delvist. Enermax Aurora Lite er et fantastisk tastatur, velbygget, flot og skønt at betjene.

Desværre kan det ikke på nuværende tidspunkt fås med hverken dansk eller nordisk tastaturlayout, så det kan ikke få en Anbefaler herfra. Havde man kunnet få det, lå det mindst til en Anbefaler. Det er et skønt tastatur at skrive på, og det står klippefast på underlaget. Eneste lille anke er [Enter]-tastens udformning.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Test i denne serie:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]