Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

8 dage med Windows 8

For mange businessbrugere vil Windows 8 være gammel vin på en ny, strømlinet flaske. De får en lynhurtig opstart og en radikalt ændret brugerflade.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sony og Microsoft inviterede midt i november Alt om DATA, T3 og andre techmagasiner til et uformelt pressemøde, hvor Sony viste, hvordan dets gadgets bliver stadig bedre til at samarbejde, og Microsoft satte et Windows 8-perspektiv på de fede produkter.

Microsoft opfordrede mig til at teste Windows 8, og da jeg ikke lige havde en egnet testcomputer, lånte Sony mig en hidsig S-serie-bærbar med Core i7 2,9GHz-processor, 12GB ram, 256GB ssd og Windows 7, som jeg kunne opgradere til Windows 8.

Læs også: Her er nyhederne i Windows 8

Problemfri installation

Jeg startede med at blive fortrolig med Sonys lækre VAIO til det meste af 20.000 kroner – vanedannende. Ssd-drevet gør opstart og indlæsning af software til en markant hurtigere oplevelse end på min ellers tilsvarende specificerede desktop med almindelige harddiske.

Det er klogt at afsætte en times tid til installation af Windows 8. Det nye styresystem startede med at finde ud af, hvad det ikke kunne leve med, og det var Security Essentials samt bluetooth og usb 3.0-drivere, som skulle afinstalleres, før opgraderingen kunne fortsætte. Det tog godt en halv time at få Windows 8 over på ssd’en og næsten lige så lang tid at foretage den grundlæggende konfiguration.

Mere fokus på sikkerhed og pris

I forhold til Windows 7 er sikkerheden markant opstrammet i 8’eren. Der er flere obligatoriske spørgsmål og gentagne bekræftelser af mailadresse – ikke så slemt som at flyve til USA, men noget i den retning. Microsoft insisterer nu på at beskytte mig mod mig selv med en adgangskode, der også skal indtas-tes efter en genstart.

Windows 8-styresystemet er aggressivt prissat. Forbrugere, som for nylig har købt en maskine med Windows 7, har kunnet opgradere til 8’eren for ingenting eller et symbolsk beløb, og en opgraderings-dvd med både 32- og 64bit-versioner kan købes for 449 kroner. Microsoft taler om en introduktionspris i en begrænset periode, men om prisen derefter vil stige eller falde, siger firmaet intet om.

Tag en tablet

Ingen vil vel bestride, at touchteknologi er vejen frem på mange forbrugerprodukter, ikke mindst tablets og smartphones, og Microsoft er gået hele denne vej med Windows 8. Det er da også en sympatisk tanke, at brugerfladen skal være den samme, uanset om man sidder med en pc, en tablet eller en smartphone.

Men med Microsofts nuværende andel af de sidste to markeder vil de fleste nok skulle slås med forskellige brugerflader på deres grej i mange år endnu. Efter opstarten er skærmen fyldt med de store fliser, som vi alle kender fra Microsofts massive reklamekampagne. Det er noget helt andet end det traditionelle Windows-look med ikoner, der ofte er små og kan være svære at genkende.

Windows 8-fliserne kommer i to størrelser. På VAIO’ens 13"-skærm er de cirka 28 mm høje og enten 57 eller 28 mm brede. Med sådan en størrelse kan selv den største håndværkerlab ikke tappe ved siden af på en touchskærm.

Noget anderledes er brugeroplevelsen, når pc’en betjenes med mus og/eller tastatur. Hvis den ønskede funktionalitet ikke hører til de 20, som Microsoft har lagt på den første side, skal man scrolle videre til højre. Heldigvis kan man selv bestemme, om fliserne skal være større eller mindre, og det er nemt at trække de ønskede programmer og apps hen på det første skærmbillede.

Læs også: Så gode og billige er de nye Windows 8-bærbare

Og endnu bedre er det, at Windows-brugere uden touchskærm simpelthen kan skifte det til det velkendte skrivebord, hvor ikonerne ligner sig selv, og der er plads til mere end 50 af dem – selv når de er forstørret op til 125 procent, så de bliver nemmere at afkode på den forholdsvis lille skærm.

Efter min mening ville den optimale løsning på dette skisma mellem skærme med og uden touch være en automatisk eller brugervalgt permanent opsætning med enten fliser eller skrivebord, afhængigt af pc’ens udstyr.

Hvordan f#§¤%& lukkes dyret?

Mens jeg researchede denne his-torie, stod der en del i medierne om, at Steven Sinofsky, som var ansvarlig for både Windows 7 og 8 hos Microsoft, blev fyret med et brag, angiveligt fordi hans ego var blevet for stort.

Jeg er næsten mere tilbøjelig til at tro, at den temperamentsfulde koncernchef Steve Ballmer røg op under loftet, da han ville lukke sin nye Windows 8-pc og ikke kunne finde startknappen.

Når du trykker på tasten med Windows 7-logoet på tastaturet, skifter skærmen i Windows 8 mellem fliser og skrivebord, men der dukker ingen mulighed op for at vælge mellem ’Luk’, ’Genstart’ eller ’Slumre’.

Løsningen er faktisk trykt på disc-coveret til Windows 8. »Flyt markøren til det øverste højre hjørne for at bruge symbolerne til at gå til ’Start’, søge på pc’en eller ændre indstillingerne.« Fedt nok, men hjørnet skal altså rammes meget præcist. Touchskærmsbrugere skal blot stryge indad fra den højre kant.

Tilsvarende kan man i nederste venstre hjørne skifte mellem fliser og skrivebord. Venlige sjæle på internettet har fortalt mig, at det er nemmest at komme fra skrivebordet til indstillinger og luk med tastaturkommandoen [Windows]+[I].

Efter sigende skal der allerede være lavet en app, som bringer startknappen tilbage til proceslinjen. Hvis den koster noget, bør Microsoft refundere beløbet ...

I det hele taget sidder jeg med en fornemmelse af, at maskinrummet er rykket et dæk eller to ned på Windows 8-skibet. Når jeg graver tilstrækkeligt, finder jeg praktisk talt alt det, som jeg er vant til fra Windows 7 og tidligere versioner – med stort set de samme ikoner.

Forbedret performance

Alle omtaler og test har rost den hurtigere opstart med Windows 8. Med Windows 7 var ”min” testmaskine fra lukket tilstand klar til websurfing og andre opgaver efter cirka 20 sekunder. Det er seriøst hurtigt. Min godt proppede desktop er op mod 5 minutter om at vågne.

Med Windows 8 tager det cirka 12 sekunder at komme frem til det første skærmbillede, hvad der er en meget stor procentuel forbedring, men derefter skal jeg logge ind, så nettogevinsten er plus/minus nul.

Internet Explorer er blevet opgraderet fra version 9 til 10, og sammen med Windows 8 virker denne webbrowser endnu bedre end før. Den starter lynhurtigt og er helt stabil, og hamsterhjulet dukker kun meget sjældent op på skærmen.

Læs også: 8 gode grunde til at vælge Windows 8

Corel PaintShop Pro X4, der er min foretrukne billedbehandler, er ikke det mest velskrevne program i verden, og det krævede en opdatering, som Windows fandt frem til, før det overhovedet ville starte. Det gør det til gengæld på 6 sekunder – næs-ten dobbelt så hurtigt som på min desktop.

Windows 8- opgradering?

Selvfølgelig! Men ikke lige nu. Som et andet vanedyr plejer jeg kun at skifte styresystem, når jeg køber eller bygger en ny produktionsmaskine, eller der er udgivet en officiel servicepack til den nye Windows-version. På den måde kan jeg være nogenlunde sikker på at slippe for hardwareproblemer, respektive børnesygdomme i styresystemet.

Mine 8 dage med Windows 8 har overbevist mig om, at styresystemets grundlæggende kode er endnu bedre end i 7’eren, men inden jeg skifter softwaremotor i seddelpressen, som min kone kalder min produktionsmaskine, skal jeg have garderet mig mod kompatibilitetsproblemer i adskillige ældre og/eller specielle programmer, som jeg har installeret for at kunne betjene nogle af mine samarbejdspartnere.

En lignende holdning vil Microsoft uden tvivl møde hos mange businesskunder, så det kan komme til at vare nogen tid, før de store virksomheder og institutioner opgraderer deres XP- og Windows 7-licenser.