7 tips til Windows 7

7 tips til Windows 7

Så er det blevet tid til endnu en samling tips og tricks til Windows 7. I vanlig stil har vi udvalgt 7 styks fra bunken.

Vis undermenuer i Start-menuen:

Få hurtigere adgang til dine dokumenter, billeder og drev.
Er du træt af at få åbnet en masse Stifinder-vinduer, hver gang du skal bruge en funktion eller et dokument i en af menupunkterne i Start-menuen, kan du vælge at få vist undermenuer til Billeder-, Computer- eller Dokumenter-menupunkterne i Start-menuen i Windows 7.

3_5

 

Det gør det meget hurtigere at tilgå den funktion eller det dokument eller billede, du står og har brug for.

For at få vist undermenuerne højreklikker du på Start-knappen og vælger Egenskaber.

På Menuen Start-fanen klikker du på Tilpas-knappen ud for Menuen Start.
Find Billeder, Computer, Dokumenter og andre menupunkter i listen, og markér Vis som menu-feltet ud for de menupunkter, du gerne vil have vist som en menu.

Tilpas kommandoprompt-vinduet

Sådan pimper du det kedelige, sorte Kommandoprompt-vindue op.

Synes du, at Kommandoprompt-vinduet er kedeligt at kigge på, eller har du simpelthen problemer med at se, hvad der står i det, kan du ændre baggrunds- og tekstfarve, skrifttype og størrelse mv. i vinduet ved simpelthen at klikke på ikonet øverst til venstre på titellinjen og vælge Egenskaber.

Så åbnes Egenskaber for Konsolvinduer-dialogboksen. Her kan du ændre de generelle indstillinger, skrifttype og -størrelse, standardstørrelsen på Kommandoprompt-vinduet samt farverne på baggrund og tekst i vinduet.

5_3

 

Giv de andre en almindelig konto

Hold skadelige programmer, og brugere der ufrivilligt ændrer på systemet, væk fra de administrative funktioner i Windows 7.

Skadelige programmer har ofte brug for administratorrettigheder for at kunne forvolde de ødelæggelser, de onde bagmænd har udtænkt.

På noget nær samme måde kan nye eller lejlighedsvise Windows-brugere, let forvolde næsten lige så store skader som skadelige programmer, fordi de ikke aner, hvad de laver på computeren.

4_4

 

Så i stedet for at have administratorrettigheder til den brugerkonto du benytter til daglig og give andre brugere af computeren en konto med administrator-rettigheder, bør du oprette en standardkonto til dig selv og de andre brugere af computeren – og så kun have en enkelt konto med administrator-rettigheder, der kun anvendes, når der skal installeres nye programmer eller foretages væsentlige ændringer på computeren.

Sørg også for at bruge en stærk adgangskode til administratorkontoen. Det er lidt for let for hackere at gætte de sædvanlige adgangskoder, som f.eks. din fødselsdag, navnet på barnet, hunden, samboen eller lignende.

Du opretter en ny bruger ved at vælge Start-menuen | Kontrolpanel | Brugerkonti.

Klik på Opret en ny konto og angiv brugernavnet på den nye konto. Vælg derefter Standardbruger som kontotype, så har den nye bruger kun begrænsede muligheder for at tilpasse indstillingerne på computeren.

Luk Windows 7 endnu hurtigere

I forvejen er Windows 7 rigtig hurtig til at lukke, men du kan godt opleve, at den hænger og venter på irriterende, skidtvigtige programmer, der mener, at de skal holde hele huset vågent med vinduer, der ikke lukker ned, selvom ændringerne allerede er gemt.

Standarden er 20 sekunder, og det er jo ret lang tid. Åbn registreringsdatabasen ved at klikke på Start-knappen og taste regedit i Søg i alle programmer og filer-feltet. Find HKEY_LOCAL_MACHINESY STEMCurrentControlSetControl, og rediger nøglen WaitToKillServiceTimeout.

Værdien på 20000 (20 sek.) er høj, men sæt den ikke under fem sekunder, da du så kan risikere at miste data, fordi du ikke når at afværge en uønsket nedlukning.

6_2

 

Sæt en dæmper på Media Center downloading

Windows Media Center følger med som standard i Windows 7, så du blandt andet kan hente cd- og dvd-covers, film og tv-serier fra nettet.

Det kan godt sluge din båndbredde, at Media Centeret står og henter baggrundsinformationer ned om alt, hvad du afspiller.

Men du kan sætte en tidsbegrænsning på Windows Media Center. Åbn Indstillinger | Generelt | Indstillinger for mediedataoverførsel, og angiv et tidsinterval i løbet af døgnet, hvor du vil give Windows Media Center fuld skrue på downloads.

7_1

 

Lær Brugerkontrol lidt høflighed

UAC’en, eller Brugerkontrol, popper ofte op for at spørge dig, om du ønsker at foretage en handling, der påvirker en vigtig fil eller en indstilling i systemet.

Det er sikkert og fornuftigt, men hvis du føler dig modig eller sikker nok på, hvad du laver, kan du nedsætte antallet af popup-bokse i Secure Desktop Mode.

Åbn Kontrolpanel | System og sikkerhed | Løsningscenter, og vælg Rediger indstillingerne for Kontrol af brugerkonti.

Du kan justere skyderen fra Giv aldrig besked til Giv altid besked, fire trin i alt. Det er ikke særligt sikkert for systemet, hvis du trækker den helt i bund, men jo lavere du sætter skyderen, desto mindre ser du til UAC’en.

2_4

 

Skift mellem åbne programmer med genvejstaster

Ved hjælp af Windows-tasten og tallene fra 0 til 9 kan du skifte mellem alle de 10 første programmer, du har åbnet på proces-linjen. Du kan efterhånden bruge Windows-tasten til en hel del.

De fleste kender efterhånden nok Windows-tasten+Tab, der åbner den forkætrede Aero-måde at skifte programmer på ved at vise dem som en lang 3D-karrusel, og mange kender sikkert også Windows-tasten+P, der gør det nemt at sende skærmbilledet over på en projektor.

skift-program

 

Skift mellem åbne programmer

En noget mindre kendt anvendelse af Windows-tasten er muligheden for hurtigt at skifte mellem de programmer, du har åbnet på computeren ved simpelthen at trykke på Windows-tasten og så en at taltasterne øverst på det alfanumeriske tastetur (altså det med både tal og bogstaver).

Hvilket tal du skal trykke på, afhænger af, hvor på proceslinjen programmet er placeret. Tryk Windows-tasten+1 for det første program, Windows-tasten+2 for det andet og så fremdeles op til Windows-tasten+0 for program nummer 10.

Så har du mere end 10 programmer åbnet på en gang, skal du have fat i musen eller brug Alt+Tab for at skifte til program 11, 12 og så videre.

Skærmforstørrelsesglas

En anden af de mindre kendte Windows-tastegenveje er Windows-tasten+plus-tasten og Windows-tasten+minus-tasten. Med plus-tasten forstørrer du skærmbilledet, og med minus formindsker du det.

forstoerrelsesglas

 

Det kan være praktisk, når du skal se noget helt præcist på skærmen eller være et humoristisk indslag i hverdagen, hvis du lige kommer til at forstørre kollegaens skrivebord ved at trykke på Windows-tasten+plus-tasten i et upåagtet øjeblik.

Del denne