Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber en tynd bærbar

Hvilke særlige overvejelser skal du gøre dig, før du investerer i en tynd bærbar computer – der jo ikke er helt billig? Datatid TechLifes ekspert fortæller, hvad du skal fokusere på<br />.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Tynde fordele og ulemper
De meget tynde computere har et ret dårligt pris/ydelsesforhold, fordi det fikse design og den lave vægt begrænser pladsen til elektronikken. De ser knaldgodt ud og er nemmere at tage med i en taske, men overvej allerførst, om du ikke vil være ligeså tilfreds med en lidt tykkere og tungere computer, der giver mere performance pr. investeret krone.

Læs også: Stortest: De ultratynde bliver stærkere og skarpere

2 Batteritid er afgørende
Når man køber en tynd bærbar computer, er det jo, fordi man vil kunne arbejde eller blive underholdt, selvom der ikke lige er en stikkontakt i nærheden. Derfor er batteri-tiden vigtig, og du kan forlange, at en bærbar klarer sig uden 230 volt en hel arbejdsdag. Så gå efter batteritider fra otte timer og op.

Læs også: Giv din computer det sidste løft


3 Den rette skærmopløsning
Skærme fås i mange størrelser og med varierende opløsning. I langt de fleste tilfælde er en skærm på 13-14” den rigtige løsning, selv om en bærbar med 11”-skærm da kan bruges til tekstskrivning i toget eller i sommerhuset. Full HD (1920 x 1080 pixel) er den bedste opløsning på en 14”-skærm. Du kan få endnu skarpere skærme (for eksempel 2736 x 1824 pixel), hvilket er en fordel i programmer, ved videofilm og billedredigering, men program-
ikonerne bliver små, og det er upraktisk.

4 Touch gør en forskel
En touchskærm er fristende på en Windows 10-pc, men er også med til at gøre den bærbare computer lidt tykkere og ikke mindst en anelse dyrere. Så hvis du ikke synes, du har brug for at kunne betjene computeren og dens programmer med fingertryk og -svirp på skærmen, skal du fravælge touchskærm.

5 Ekstra god grafik er et tilvalg
Der er sådan set masser af kræfter i de fleste tynde bærbare – i hvert fald i den prisklasse, som vi tester på de foregående sider. Men er du bidt af gaming, eller bruger du computeren til tunge opgaver som layout, grafik, billed- og videoredigering, cad/cam og lignende, skal computeren have et dedikeret grafikkort og ikke kun en Intel ”on board”-løsning. Kig i produktets specifikationer.

6 Kontroller tilslutningerne
Der er ikke altid plads til en ethernet- eller HDMI-port på siden af en tynd bærbar. Du kan få adaptere til USB-porte, så du alligevel kan få kablet netadgang og udgang for højopløst skærmsignal. Men spørg forhandleren, om computeren understøtter denne løsning. Hvis du fotograferer eller optager mange videoer, vil du også sætte pris på en indbygget port til SD-kort.

7 Sidste år er også godt
De tynde bærbare bliver kvikkere og stærkere. Men det går ikke hurtigere, end at du sagtens kan blive tilfreds med sidste års model. Hvis du scanner de nærmeste butikker eller netbutikkerne for lidt ældre computere, kan der være tusinder af kroner at spare på de dyre modeller.

De elegante, tynde computere har ikke plads til alle typer porte, og der er ikke noget dvd-drev. De elegante, tynde computere har ikke plads til alle typer porte, og der er ikke noget dvd-drev.