Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber studie-pc

Uddannelser er forskellige, mennesker er forskellige. Alligevel er der bestemte ting, du bør overveje, når du vælger en bærbar studie-pc.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.


Hvis du slæber den bærbare pc med dig hver dag, er størrelse og vægt en af de allervigtigste faktorer. Der er stor forskel på en 17”-model og en med for eksempel 13” i volumen. Det samme gør sig gældende med vægten – her kan en forskel på et enkelt kilo gøre stor forskel, når du skal løfte rundt på studie-pc'en flere gange hver dag.

Læs også: Stortest: Få den perfekte studie-computer


2 Dit studie afgør skærmstørrelsen

En lille og handy 13”-skærm er fantastisk, men kræver dit studie billedredigering, filmredigering eller cad-tegninger, må du træne dine arme og investere i en stor og relativ tung model med 15”- eller endda 17”-skærm. Overvej også, om du så skal købe en separat skærm, som kan tilsluttes med HDMI. Sørg for at få en computer, der kan trække skærmopløsninger op til 4K, så er du fremtidssikret.

Læs også: Gør din studie-pc klogere og bedre

3 For høj ydelse er dyrt


Lad være med at købe specifikationer, som du ikke har brug for. Især er stærke processorer fordyrende. Hvis du blot skriver og surfer, skal du vælge en relativ billig bærbar med en rimelig ydelse. Brug så hellere pengene på at få et godt tastatur og ergonomi. Men er der tale om en uddannelse, der stiller krav om at behandle grafik, film eller fotos, skal du vælge en pc med i5- eller i7-processor og dedikeret grafikkort.

4 Gå efter 8-10 timer uden netstrøm

På studiet er der ikke altid adgang til strøm, og hvis du er meget på studiets trådløse netværk, sluger din pc en masse batteristrøm. Der findes mange billige pc-bud på markedet, som giver god pris/ydelse, men med en batteritid på blot 4-5 timer. Drop dem! Køb en maskine, som har batteritid på 8-10 timer (eller tilkøb et større batteri).

5 Den rette forbindelse

Vær opmærksom på, at nogle uddannelser kræver ethernet-forbindelse, HDMI eller har andre særlige krav. Undersøg dette før køb. Du kan dog få adapterstik til de fleste specialtilslutninger, hvis du har overset specialkrav.


6 Mobilt netværk i pc’en?


Flere pc’er får simkort-holder, så du kan gå på det mobile net. Det er værd at overveje, hvis du rejser meget eller for eksempel besøger et sommerhus uden trådløs router. Det giver dig også frihed til at arbejde i marken, hvis det kræves i dit studie. Du kan selvfølgelig købe en ekstern dongle eller benytte din mobiltelefon som router, men det er ikke helt så komfortabelt.

7 Når studiet er beskidt


Nogle uddannelser og de efterfølgende job foregår i ”beskidte” miljøer som på byggepladser eller skibe. Det kan normale pc’er ikke tåle, og de risikerer hurtigt at opgive ævred. Her kan du overveje at vælge en såkaldt ”tough” model, som er robust bygget og kan tåle vandstænk, støv og meget skiftende temperaturer. Tjek, at den udpegede computer er solidt bygget: Vrid lidt i chassiset, og mærk hvor stift det er. Der er to ulemper ved disse særlig hårdføre pc’er: De er tunge og fyldige, og de koster noget mere end traditionelle notebooks.

 

Udvalget er stort i nettets computerbutikker, men nogle studier stiller særlige krav til computerens størrelse, skærm og kræfter. Udvalget er stort i nettets computerbutikker, men nogle studier stiller særlige krav til computerens størrelse, skærm og kræfter.