Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber smartphone

Farver og design er vigtigt – men de ”skjulte” ting er ofte mere afgørende for, om du bliver glad for din næste mobiltelefon.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Start med systemet

To styresystemer dominerer smartphone-markedet. De fleste købere har i forvejen vænnet sig til enten Apples iOS eller Googles Android, og for dem er valget oftest taget på forhånd, fordi de ikke ønsker at skifte fra det kendte miljø. Hvis du vælger at skifte fra Android til iOS, er det, fordi du bare må have en iPhone.

Hvis du går den anden vej, er det for at få et større hardware-udvalg og måske en billigere mobil. De to platforme har lige mange apps og fungerer stort set lige godt. Android er et mere ”svingende” system, fordi de enkelte mobilproducenter kan præge det en smule.

Læs også: De bedste bud på din nye smartphone

Windows er den tredje mulighed. Systemet fungerer fremragende, men antallet af apps er mere begrænset, fordi den beskedne udbredelse gør Windows mindre interessant for mobilsoftware-udviklere.

2 Skærmstørrelse: et kompromis

Valget af skærmstørrelse bygger på et kompromis. En skærm kan i princippet aldrig blive stor nok. Men det er upraktisk at rende rundt med en kæmpe mobiltelefon, der samtidig er tung.

Derfor anbefaler vi, at du overvejer en skærm, som er stor nok til underholdning og internetsurf, men samtidig er praktisk i brug. For de fleste mobilbrugere er det en skærmstørrelse mellem 4,7” og 5,2”.

Læs også: 5 ting til en smartere mobil 

3 Job, privat eller begge?

Hvis du skal bruge mobiltelefonen både privat og til jobbet, kan der være nogle krav til sikkerhed og produktvalg, som du skal afdække inden et køb. Der findes mobiltelefoner med mulighed for to separate simkort, så du kan skifte mellem konti, den private og den arbejdsrelaterede.

Hvis du arbejder inden for håndværkererhverv eller andre udendørsarbejdspladser kan du overveje en særlig hårdfør model, som tåler vand, støv og slag, men denne type enheder koster som regel lidt ekstra.

4 Udvidelse af hukommelsen

Selvom du i de fleste smartphones (dog ikke iPhone) indsætte et microSD-kort som ekstra lager til for eksempel pladskrævende billeder, så er det bedre at få en smartphone, som har tilstrækkelig med hukommelse fra starten. For den eksterne hukommelse kan ikke bruges til alt.

5 Lydkvaliteten er vigtig

De fleste af os bruger også mobiltelefonen til lytning eller afspilning af musik. Og derfor skal du vide, at der er meget stor forskel på lydkvaliteten. Som regel har dyre mobiltelefoner bedre lyd end billige modeller. Hvis du streamer og ønsker optimal lydkvalitet – som ægte lydnørd – kan du tilkøbe en ekstern digital konverter, som du slutter til mini-USB-udgangen (ikke Apple), og som forbedrer lydgengivelsen markant.

6 Batteritid har betydning

Mange undersøgelser viser, at batteritid er meget højt på ønskelisten hos købere af smartphones. Og det giver god mening, for enheden skal gerne kunne bruges en hel dag uden opladning.

Dette gælder også selvom du konstant trækker på strømslugere som Bluetooth-sender, gps og videokigning. Så 12-14 timer skal du forlange, når du kigger specifikationer (i praksis kan batteri-tiden være noget kortere).

7 Bedøm ikke kameraet kun på pixels

Lad dig ikke narre af uendelig mængder pixels, når du læser specifikationerne for en smartphones kamera. Det er rart med et højopløst billede, men billedkvaliteten afgøres i højere grad af billesensorens kvalitet og af optikken.

Som hovedregel er disse kvaliteter oftest til stede i de dyre mobiltelefoner. Men også billigere modeller kan overraske med gode billeder. Så læs anmeldelser, eller prøv kameraerne i butikken. Kig efter glød og dybde i farverne og efter farveægthed.