7 gemte guldæg i Windows 7

7 gemte guldæg i Windows 7

Intet er så dejligt, som når du opdager, at du har fået lidt mere med i posen, end du troede, du havde betalt for. Rundt om i Windows 7 ligger der masser af gemte guldæg, der bare ligger og venter på at blive fundet.

For hver ny version af Windows fyldes der en række funktioner og værktøjer på, der skal gøre det lettere at bruge Windows, eller som kan træde til, når der opstår forskellige specielle situationer, f.eks. afhjælpning af fejl på computeren.

Det kan også være, at du har særlige behov, f.eks. for at kunne foretage avancerede matematiske beregninger eller konverteringer eller ønsker at konvertere tekster fra et filformat til et andet.

Mange af disse specialfunktioner og værktøjer er der ikke rigtig nogen, der har skrevet noget om – heller ikke Microsoft selv. Ja, eller også ligger de så godt skjult, at det kun er nørder, der har nogen som helst ide om, hvor dælen de skal lede efter dem.

Her har vi fundet syv af de bedre gemte guldæg frem til dig, så du kan få glæde af dem – både i hverdagen eller den dag du får problemer med batteriets levetid, eller computeren virker langsom og sløv.

Den indbyggede lommeregner i Windows er nok det værktøj, der er sket mindst med i løbet af årene. Eller det var i hvert fald sandt til og med den lommeregner, der fulgte med til Windows Vista.

Untitled-1_15

 

For den nye lommeregner i Windows 7 kan foretage en masse forskellige konverteringer og har endnu flere specialfunktioner end tidligere – og så kan du få vist en oversigt over de seneste beregninger, du har foretaget.

Konverteringer ad libitum

Du kan foretage alle mulige konverteringer mellem forskellige enheder inden for arealer, rumfang, energi, vægt, tryk, tid, hastighed og vinkler ved at vælge Vis-menuen | Enhedskonvertering. Så åbnes en opgaverude til højre i Lommeregner-vinduet, hvor du kan vælge hvilket område, du vil konvertere enheder indenfor, og hvilke enheder du vil konvertere imellem.

Få vist de seneste beregninger

Du kan få vist de seneste beregninger, du har udført på lommeregneren som en liste i ”displayet”. Så kan du udføre dem igen eller anvende dem i den beregning, du er ved at foretage nu. Du får vist listen ved at vælge Vis-menuen | Oversigt.

WordPad i Windows Vista var en kedelig størrelse. Det kunne ikke læse eller skrive andet end .txt- og .rtf-filer. Her er WordPad i Windows 7 lidt bedre kørende, idet det både kan læse og skrive såvel det nye .docx-format, der anvendes i Word 2007 og 2010 og .odt-formatet, der anvendes af Open Office.

[pt id='2012224' size='large' link='file' html_attrs='title="WordPad kan læse og skrive både Microsoft Word- og Open-Office-dokumenter – men pas på hvis du vil redigere i dem fra WordPad!"']

Underligt nok kan det til gengæld ikke læse eller skrive det gamle .doc-format, der anvendes i Word 2003 og tidligere versioner af Word.
Men du kan ikke undvære Microsoft Word helt, for der er masser af de mere avancerede formateringsmuligheder og funktioner i Word, som WordPad slet ikke kan håndtere.

Så du skal passe på, hvis du vil bruge WordPad til at redigere et Word-dokument, for det kan let gå galt. Heldigvis advarer WordPad dig om det, når du åbner dokumentet.

Men skal du bare læse eller udskrive et Word- eller OpenOffice-dokument, behøver du sådan set ikke installere programmerne på computeren. Du kan bare åbne dem i WordPad, læse dem og eventuelt skrive dem ud.

Det er almindelig kendt, at når du sletter en fil på harddisken, så slettes den ikke helt. Windows sletter bare optegnelsen om den fra FAT-tabellen (den tabel der holder styr på indholdet af harddisken). Men lige så lidt, som det hjælper at slette et kapitel fra indholdsfortegnelsen i en bog, hvis man ikke river siderne ud af bogen, nytter det at nøjes med kun at slette filen i Windows.

Nævenyttige personager kan så let som ingenting gå ind og genskabe filen ved at læse direkte på harddisken, så længe du ikke har sørget for at overskrive det område på harddisken, som filen ligger gemt på rent fysisk.

Det kan du klare med det lille program cipher, der følger med Windows 7 (og også var at finde i både Vista og XP Professional). Programmet ligger faktisk så godt gemt, at du skal have fat i kommandoprompten igen.

Åbn den fra Start-menuen, og skriv cipher /w:X, hvor X er bogstavet på det drev eller den partition, du ønsker at slette ledig plads på. Tryk på Enter-tasten, og vent tålmodigt. Det kan nemlig godt tage rigtig lang tid, for cipher overskriver hver eneste sektor på den fysiske harddisk med tilfældige tegn og værdier, så det bliver totalt umuligt at genskabe indholdet igen.

Driller computeren så meget, at du skal have hjælp fra andre, kan det være en god ide at optage den situation, der giver dig problemer. For det skulle da lige passe, at du ikke kan genskabe situationen igen, når du har fået fat i den person, der skal hjælpe dig.

Det gør du nemmest med den indbyggede Optager til problemtrin, som du åbner ved at skrive ”psr” i Søg i alle programmer og filer-feltet nederst i Start-menuen. Klik på Start optagelse-knappen, og gentag så den handling, der gav problemer. Klik på Stop optagelse-knappen bagefter, og tilføj eventuelt kommentarer til optagelsen undervejs ved at klikke på Tilføj kommentar-knappen.

7

Ved hjælp af Optager til problemtrin kan du optage de situationer, der giver dig problemer med din computer eller dens programmer.

Derefter kan du sende optagelsen til den person, du vil spørge til råds – eller vedkommende kan se den, når han eller hun kommer hen til din computer.
Når du stopper optagelsen, gemmes den som et MHTML-dokument, der kan ses i en hvilken som helst internet-browser. Her kan din hjælper gennemgå optagelsen trin for trin og se, hvornår det går galt.

Synes du ikke, at batteriet på din bærbare holder nær så længe, som du havde forventet, kan du trække en rapport på batteriets helbredstilstand ved at åbne Kommandprompten med administratorrettigheder og skrive ”powercfg –ENERGY” ud for kommandoprompten.

Du åbner kommandoprompten som administrator ved at klikke på Start-knappen, søge efter cmd i Søg i alle programmer og filer-feltet, højreklik på cmd.exe øverst i Start-menuen, og vælg Kør som administrator i genvejsmenuen.

3_3

Rapporten giver overblik over batteriets helbredstilstand, og hvilke indstillinger du har valgt i strømstyringen, og hvilken indflydelse de har på batteriets ydeevne.

Så genererer Windows 7 en energy-report.html-fil, som den gemmer i windowssystem32-mappen. For at læse rapporten skal du først kopiere den til f.eks. Dokumenter-biblioteket. Ellers kan du ikke åbne filen.
Rapporten giver overblik over batteriets helbredstilstand, og hvilke indstillinger du har valgt i strømstyringen, og hvilken indflydelse de har på batteriets ydeevne.

Synes du, at computeren er begyndt at opføre sig underligt på det sidste? Er den blevet langsommere eller går den pludselig ned uden varsel?
Her kan den indbyggede pålidelighedsovervågning i Windows 7 hjælpe dig med at identificere problemet ved at give dig et overblik over den historiske udvikling i computerens pålidelighed.

4_1

Pålidelighedsovervågningen giver et grafisk overblik over, hvornår noget er gået galt på computeren. Grafen øvest giver et indtryk af, hvor stabil computeren er. Jo højere grafen er, jo mere stabilt kører tingene.

Det gør den væsentlig bedre end Logbøgerne, der normalt ellers er det eneste sted, du kan gøre dig håb om at finde en ide til, hvad det er, der gør computeren ustabil og langsom.

Pålidelighedsovervågning er et avanceret værktøj, der måler hardware- og softwareproblemer og andre ændringer af computeren. Det leverer et stabilitetsindeks, der går fra 1 (det mindst stabile) til 10 (det mest stabile). Du kan bruge indekset til at evaluere pålideligheden af computeren.

Eventuelle ændringer, du foretager af computeren, eller problemer, der opstår på computeren, påvirker stabilitetsindekset.
Stabilitetsindekset vises som en graf øverst i Pålidelighedsovervågning-vinduet og nederst vises hvilke programmer, tjenester og systemressourcer der har givet problemer dag for dag.

Overvågningen kører hele tiden i baggrunden, så du kan altid se den aktuelle udvikling i computerens stabilitet ved at åbne Pålidelighedsovervågningen.
Det gør du ved at åbne Start-menuen og skrive ”Pålidelighedsovervågning” i Søg i alle programmer og filer-feltet.

Du har sikkert opdaget, at du kan fastgøre programmer til proceslinjen, men vidste du at du rent faktisk også kan fastgøre mapper – ikke bare ved at højreklikke på Windows Stifinder-knappen, for den er jo allerede fastgjort til Proceslinjen.

I stedet åbner du den mappe, der indeholder den mappe, du vil fastgøre til Proceslinjen, højreklikker på mappen og trækker den ned på Proceslinjen. Så snart der dukker et lille skærmtip med ”Fastgør til Proceslinjen” op, slipper du den højre musetast.

Så fastgøres mappen som en separat knap på proceslinjen. Evt. kan du skifte ikon på mappen, inden du trækker den ned på Proceslinjen, så du kan kende forskel på den og den Windows Stifinder-knap, der som standard altid er fastgjort til Proceslinjen.

Del denne