Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 tip til bedre mobilsikkerhed

Ny undersøgelse viser, at danskerne tager alt for let på mobilsikkerheden. Telia giver derfor 5 tips til at sikre din smartphone.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mere end hver sjette mobiltelefon, der risikerer at blive tabt på gaden eller glemt på en café, er en åben bog af personlige oplysninger, private korrespondancer – og giver fri adgang til at ringe, sms’e og maile i ejermandens navn. Det viser en ny, omfattende undersøgelse om mobilsikkerhed, som Telia og analyseinstituttet YouGov har gennemført blandt mere end 1000 danskere.

Trods efterårets massive medieomtale af mobilhacking og sikkerhedsbrister i smartphones, afslører den nye Telia-undersøgelse, at hele 17 procent af befolkningen ikke engang har tastelås på mobiltelefonen. Denne simple cifferkode, der sikrer, at uvedkommende ikke kan åbne din telefon, er ellers en af de mest effektive måder, hvormed du kan sikre mobiltelefonen mod at blive udnyttet, såfremt den skulle blive stjålet eller bortkomme.

”Det er vores erfaring, at PIN-koden, der knytter sig til simkortet, er en enkel og effektiv barriere for misbrug i det stigende antal tilfælde, hvor stjålne telefoner udnyttes til udlandsopkald og betalingsservices. Derudover kan en tastelås, som spærrer adgangen til telefonen for uvedkommende sikre, at ens personlige oplysninger og data er sikret,” siger Thomas Abraham, som er en del af sikkerhedsorganisationen i Telia.

Telefonsvarer uden beskyttelse

Uagtet den seneste tids advarsler fra teleselskaber, datasikkerhedseksperter og PET, forbinder danskerne generelt ikke deres mobiltelefon med potentielle sikkerhedsproblemer. Færre end hver ottende dansker er således bekymret for, om deres mobiltelefon skal blive hacket, og kun et mindretal (15 procent) af mobiltelefonbrugerne har indført tekniske foranstaltninger som en Firewall eller antivirus til beskyttelse af deres smartphone.

Heller ikke den personlige telefonsvarer nyder en særlig beskyttelse blandt danskere med mobiltelefon. Det på trods af sommerens stærkt medieeksponerede sager fra England, hvor en tabloidavis havde hacket en række kendte menneskers mobiltelefonsvarere. Dette misbrug kunne nemt være forhindret, såfremt brugerne havde føjet en firecifret adgangskode til deres telefonsvarer, når den aflyttes fra en anden telefon end deres egen. Denne foranstaltning har kun under en tredjedel af danskerne ifølge undersøgelsen indført.

”Vi har endnu ikke i Danmark haft sager om hacking af mobilsvarere – men alene risikoen bør animere danskerne til at sikre sig mod, at uvedkommende kan få adgang til at aflytte personlige beskeder. Telia har derfor i samarbejde med Telestyrelsen netop lanceret et sikkert set-up for mobilsvar, som betyder, at der skal anvendes pinkode, når man vil aflytte sin telefonsvarer fra et fremmed netværk, fx i udlandet eller via fastnet,” siger Thomas Abraham.

Nøgler og mobilen er vigtigst

Sikkerhed på mobiltelefoner bliver et stadig vigtigere tema i takt med, at telefonerne får flere funktionaliteter. Udover kontaktinfo og adgang til mailboks og Facebook-konto mv., har mange danskere installeret netbank på deres mobiltelefon. Desuden bliver den digitale pengepung, der gør det muligt at bruge mobilen som betalingsmiddel, efter al sandsynlighed en realitet inden for de nærmeste år – hvormed mobilen kommer til at konkurrere med punge, nøgler og betalingskort, som en af de mest værdifulde genstande, vi bærer rundt på.

Denne tendens afspejler Telias nye undersøgelse også, eftersom den yngste del af de adspurgte danskerne (de 18-23-årige) allerede nævner deres mobiltelefon som nummer to på listen over personlige ejendele, som de mest frygter at miste. Mobilen blev kun overgået af nøglebundtet, mens et tab af pengepung, betalingskort og Nem-ID opfattes som mindre kritisk, end hvis mobiltelefonen skulle blive væk eller stjålet.

5 tips til at sikre mobilen

Telia har samlet fem gode råd til at gøre din mobiltelefon mere sikker:

1. Automatisk tastelås: Konfigurér smartphonen til at låse automatisk efter et antal minutter.

2. Fortrolighed: Kryptering bør benyttes på mobilen. Det anbefales at tjekke krypteringssystemets sikkerhedsniveau. Der er fx fundet sårbarheder i iPhonens krypteringssystem.

3. Remote wipe: Hvis krypteringen er svag, bør ‘remote wipe’ eller ‘auto-wipe’ (et program, der giver automatisk eller manuelt giver mulighed for at slette data på din bortkomne smartphone) være til rådighed.

4. Forsigtig brug af hotspots: Brug offentlige, trådløse netværk med omhu og konfigurér smartphonen til ikke at blive koblet på automatisk. Det anbefales, at der kun bruges kendte netværk til følsomme data, fx i forbindelse med netbank, e-handel og mail.

5. Vær skeptisk: Hav en kritisk holdning til beskeder, indhold og software, specielt hvis det kommer fra ukendte kilder via SMS, Bluetooth, e-mail eller andet.