Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 flade på testbordet

Ultrabooks og andre flade bærbare – duer de overhovedet, når elektronikken er presset så kompakt sammen? Ja, de kan faktisk konkurrere med større computere, men du betaler for designet og den lave vægt.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med Intels Ultrabook-vare-mærke er der for alvor kommet gang i udviklingen af flade Windows-pc’er. Analytikere fra researchfirmaet IHS forventede sidst i 2011, at Ultrabooks vil komme til at sidde på 40 procent af laptop-markedet i 2015. Så forventningerne er store.

Men er det bare overstadig begejstring over noget nyt? Eller byder den flade bærbare pc på fordele, som vi forbrugere vil tage imod med åbne arme?
Der er ingen tvivl om, at Ultrabooks – og i det hele taget flade computere – ser brandgodt ud. Imponatoreffekten må man give dem. Samtidig er de handy at have med rundt og vejer ganske lidt. Denne stortest viser desuden, at de generelt er udstyret med særdeles kraftige processorer. Og i praksis kører de rigtig godt og starter hurtigt fra dvale eller slukket tilstand, hvilket er et særligt plus ved den nye laptop-type.

Testen viser også, at køber du en bærbar, der er bare lidt tungere og større end en ægte Ultrabook, får du mere for dine penge målt på specifikationer. Det er testens HP, der ikke er en ægte Ultrabook, et godt eksempel på. Den er testens billigste og alligevel blandt de kraftigste. Læg dertil, at du får en maskine med mere hukommelse, større harddisk og større skærm end testens Ultrabooks – plus et optisk drev. HP’en er til gengæld noget tungere (selvom 2 kg jo ikke er slemt), og den fylder noget mere.

Fremtidens løsning

Men fremtiden tilhører de ultraflade computere. Den udvikling er blot ved sin begyndelse her i 2012. Allerede de testede modeller imponerer med solid computerkraft trods det kompakte design. Det er industrielt design af højeste karat, og det hilser vi kun velkommen.

Man kan altså indvende, at de nye Ultrabooks simpelthen er for dyre i forhold til ydelsen. Men prisen vil snart begynde at falde, og de modeller, vi tester her, er rigeligt stærke til langt de fleste almindelige formål som at skrive tekst, gå på nettet eller lave lettere billedbehandling. Alt i alt er Ultrabook’en en langt mere interessant opfindelse end forrige års lille netbook, der er svagere og for eksempel ikke kan afvikle en række af de mest populære spil. Det problem får du næppe med en Ultrabook.

Tendensen til flade computere betyder ikke nødvendigvis, at vi kun får Ultrabooks. Det er et navnestempel, som Intel kan tildele en flad, bærbar computer. Men det er ikke sikkert, at alle producenter ønsker stemplet. Også i denne test har vi flade computere med, som ikke kan kaldes for Ultrabooks, men 2012 er uden tvivl det store Ultrabook-år. Den pc-genre kommer vi til at høre meget til i året.

Du kan læse testene her:

Apple MacBook Air
Acer Aspire S3
Asus Zenbook
HP Pavilion dm-2000eo
Samsung 900 X3A