Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 fjollede virusser

Ikke alle virusser er ude på at skade din computer. Her er fem der kun ville tage fusen på dig ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For det meste er alt der sniger sig ind på din pc uden din tilladelse enten ude på at skade computeren eller røve dine oplysninger. Historien gemmer imidlertid få men mindeværdige eksempler på det modsatte – virusser som enten tog kontrol med pc’en for at lave sjov eller endda for at rense den for skadelig software.

Creeper
Verdens første virus var helt uskadelig. Den blev kaldt the Creeper og dukkede frem i 1971. En ansat ved US Ministry of Defense’s Defense Advanced Research Projects Agency havde skrevet den, og den primitive orm var designet til at kigge efter andre computere på netværket – som dengang blot var meget små lokalnetværk. Den kopierede sig selv til de andre computere med beskeden “I'M THE CREEPER: CATCH ME IF YOU CAN”, men gjorde ingen skade på maskinen.

Stoned
Første gang set i 1988, hvor den landede på et computersystem i New Zealand via et floppy-drev. Ligesom Creeper gjorde den ingen skade, men viste blot denne besked på skærmen: “Your computer is now stoned. Legalise Marijuana.”

HPS
Denne løjerlige virus blev udviklet specifikt til Windows 98, men skabt flere måneder inden systemet var tilgængeligt. En af de pudsige ting ved den var, at den kun var aktiv om lørdagen – her tilbageførte den ikke-komprimerede bitmap grafik-objekter – eller med andre spejlede den hele skærmbilledet.

Cruncher
Et af historiens få eksempler på en direkte godgørende virus. På overfladen var der tale om en ganske almindelig virus. Den anvendte imidlertid en særlig algoritme til at komprimere og pakke den inficerede fil, så den blev mindre end originalen. På den måde frigjorde den plads på harddisken, som kunne udnyttes til andre ting. Det viste sig desuden, at komprimerings-algoritmen var hentet fra det dengang populære DIET 1.10. Således kunne brugeren anvende dette program til at få adgang til de inficerede filer, hvis der var behov for det.

Welchia
Denne virus viste sig også at have en positiv effekt på computeren, selvom den oprindeligt var designet til det modsatte. Den hjalp nemlig med at fjerne den farlige Lovesan-orm, også kendt som Blaster. Ved at imitere denne virus gennemtrængte Welchia computeren via sårbarheder i lovlig software. Dernæst tjekkede den om Blaster var tilstede i hukommelsen, og hvis det var tilfældet bremsede den op og slettede hele den skadelig fil fra harddisken. Det var dog ikke det hele. Efter at have elimineret den skadelige software, tjekkede Welchia om der fandtes en update i systemet som kunne lappe den sårbarhed ormen havde gennemtrængt. Hvis ikke en sådan var tilstede, satte virussen selv en download i gang fra producentens hjemmeside. Til slut destruerede Welchia sig selv.

“Disse eksempler på sjove og endda hjælpsomme virusser er selvfølgelig yderst sjældne. Moderne malware-udviklere er ikke spasmagere eller nybegyndere der blot leger sig frem. I dag er stort set 100 procent af alle virusser skrevet med blot et mål for øje - at stjæle penge eller fortrolige oplysninger,” siger Alexander Gostev, Chief Security Expert hos Global Research & Analysis Team, Kaspersky Lab.