Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

4 Android-tablets med hvert sit temperament

Selvom der ikke længere helt er samme hype omkring tablets, som der var engang, skal det ikke holde os fra at stikke en finger i jorden og mærke efter, hvad der rører sig på området. Vi præsenterer fire forskellige Android-tablets med hver deres tilgang til tilværelsen.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har samlet fire Android-tablets til test, der på hver deres måde udfylder rollen som tablet. Der er tale om tablets primært til privat brug, der vil levere underholdning, kan bruges til informationssøgning og anvendes til lejlighedsvis arbejdsbrug, hvis det skulle blive nødvendigt. Som altid er det via Google Play muligt at definere brugsscenarierne i bredeste forstand ved at hente de rette apps til snart sagt enhver opgave.

Trods de mange ligheder er der dog også forskelle på tablets som disse, vi har valgt at kigge på tablets med Android 4.4 KitKat og Android 5.0 Lollipop, der er de to nyeste versioner af Android.

Vi har også valgt at begrænse deltagerne til at skulle have en størrelse på mellem 8.0" og 10.1", hvilket frasorterer de mindre 7"- versioner og de få rigtigt store Android-tablets. Ikke fordi disse formater fejler noget, men fordi vi gerne har villet sammenligne tablets i populære formater, hvor størrelsesforskellene ikke er alt for udtalte.

Der har været frit slag for producenterne til at sende enten Wi-Fi- eller 3G/4G-modeller til testen, alligevel gik det ikke helt efter forventningerne. To nye tablets på markedet endte med ikke at kunne nå at være med i testen, trods tilsagn herom fra producenterne. Således kan det gå, desværre. Det har bevirket, at tre deltagere er meget billigere end den fjerde og sidste deltager.

Det er ikke helt som håbet, men det skal ikke forhindre os i at vise, hvad de forskellige tablets står for, med individuelle styrker og svagheder.

Android 5.0 Lollipop

To af deltagerne leveres med det nyeste Android operativsystem, der hedder Android 5.0 Lollipop. Selvom det er mere end et halvt år siden, Android 5.0 Lollipop blev lanceret, er der på nuværende tidspunkt endnu et fåtal af samtlige tablets til salg, der er født med dette operativsystem. Nogle af de nyere KitKat- tablets vil blive opgraderet senere, men det afhænger meget af tabletproducenten, hvor hurtigt det går.

Selvom KitKat bestemt er et fint operativsystem, så bringer Android 5.0 Lollipop ny vitalitet til Android-enhederne. Der er sket en hel del ændringer, hvoraf det nye designudtryk er det mest iøjnefaldende. Noget andet man hurtigt vil opdage er, at det er muligt at se, åbne eller fjerne notifikationer uden først at skulle låse skærmen op.

Multitasking har også fårt en overhaling, hvor de enkelte apps roterer rundt i en slags karussel i stedet for som tidligere, hvor de enkelte apps blev præsenteret på en flade. Man kan selvfølgelig stadig swipe for at lukke apps væk.

Noget mere grundlæggende og betydningsfuldt for oplevelsen er, at Lollipop er den første udgave af Android, der bruger ART runtime-systemet i stedet for Dalvik, som har været benyttet af alle Android-versioner indtil da. De to Android-tablets med Lollipop har da også det tilfælles, at apps føles flydende, og animationer virker også langt mere naturlige.

En virkelig smart ting er, at der kan oprettes flere brugere på samme tablet, der kan tilmed oprettes en gæstebruger. Det er også muligt at fastlåse adgang til blot en forudbestemt app, hvis for eksempel børnene vil spille et bestemt spil. På den måde undgår du, at de små ved et uheld laver ravage i vigtige ting.

Denne feature kan beskyttes med password, hvis det ønskes.
Der er mange andre små ændringer hist og pist, en af dem er, at Lollipop skulle være meget bedre til at udnytte batteriet med batterisparefunktion. Det har da også vist sig i testen, at de to Lollipop-tablets er meget gode til at holde på batteriet.

Som noget nyt kan man også få et estimat over, hvor lang batterilevetid der er tilbage, samt hvor lang tid der er tilbage til fuld oplading, når tabletten er sat til opladning.

De andre kvaliteter

Uanset hvilket operativsystem, der anvendes, skal hele pakken være i orden. Vi kigger efter tablets, der overbeviser i brug, de skal være velbyggede, lette at håndtere og med god skærm. Netop her er testen interessant ved, at hver skærm har forskellig skærmopløsning. Ydelsen er naturligvis også vigtig, ligesom features kan spille en stor rolle for valget af tablet, omend det er meget individuelt, hvad folk lægger vægt på.
Den samlede brugeroplevelse er det vigtigste, herunder hører naturligvis også batterilevetiden.

Sådan testede vi

Så vidt det er muligt, benytter vi os i vores test af en blanding af personlige erfaringer med produktet blandet med et udvalg af benchmarkprogrammer, hvis resultater skal minimere den subjektive oplevelse, testeren udsættes for.

Vi har således lavet en hands-on test, hvor de enkelte tablets er brugt til forskellige formål. Erfaringerne herfra indgår i bredeste forstand sammen med de enkelte deltageres features og den forlangte pris i den samlede bedømmelse. Til at understøtte dette har vi brugt en række benchmarks, hvorfra resultatet også indgår i den samlede bedømmelse.

PCMark for Android er brugt til at vise, hvorledes ydelsen er, når tabletten benyttes til hverdagsopgaver. Det munder ud i et samlet resultat og subscores for forskellige opgavetyper. Programmet er også brugt til at finde batterilevetiden ud fra opgaver baseret på den førnævnte benchmark. Batteritesten er foretaget med skærmenes lysstyrke dæmpet i forhold til den maksimale lysstyrke.

3DMark Ice Storm Unlimited er en OpenGL ES 2.0 benchmark, der munder ud i en samlet score for tablettens spilydelse, der leveres også subscores for processor-ydelse og grafikydelse. AnTuTu 5.7.1
benchmarken er brugt til at give en samlet vurdering af de enkelte tablets hastighed, samtidig med er den brugt til at vise processorens ydelse og evnen til at mestre 2D- og 3D-grafik. Slutteligt er appens HTML 5 benchmark anvendt for at teste den enkelte tablets ydelse i den sammenhæng.

Octane 2.0 benchmarken tester browseren for, hvor god den er til at håndtere JavaScript som implementeret i nutidige websider.
Den sidste benchmark app er GFXBench 3.0, der er en OpenGL ES 3 baseret benchmark, der viser enhedernes evne til at håndtere 3D-grafik. Læg mærke til, at tes-ten, der angives i skemaet, er en Open ES 2 test, da Acer-tabletten ikke understøtter OpenGL 3 ES. Vi har kørt GFXBench 3.1 på de resterende tablets for sammenligningens skyld.

Læs testene her:

Lenovo Yoga Tablet 2
Acer Iconia Tab 10
Samsung Galaxy Tab A
Sony Xperia Z4 Tablet

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]