Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

30-tommer Dell med dobbelt full hd-opløsning

Overgrænsen for computerskærmes størrelse har længe været 30”, og priserne i denne klasse er stadig høje. Dell UltraSharp U3011 har næsten dobbelt så mange pixel som en almindelig fuld hd-monitor.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dell UltraSharp U3011 blev lanceret i efteråret 2010, så den er ikke ligefrem nogen nyhed. Men da det pludselig blev muligt at teste denne store skærm, var fristelsen for stor for denne AOD’er. Hvad betyder det for arbejdsglæden og produktiviteten at have et elektronisk skrivebord på 64 x 40 cm i forhold til f.eks. en 27”-skærm på 60 x 34 cm at brede sig på?

Semi-professionel multimedieskærm

Til en pris omkring 8.000 kr. hører U3011 til markedets billigste 30-tommere. Ikke desto mindre kommer den med en kalibreringsrapport fra fabrikken, som fortæller, at den har en meget præcis farvegengivelse i sRGB og AdobeRGB indstillingerne. Dog vil jeg anbefale en individuel kalibrering, som også tager højde for rumbelysningen, hvis skærmen skal bruges til professionel billedredigering.

En anden grund til at vælge U3011 frem for de få konkurrenter på markedet er udvalget af tilslutninger. Skærmen er udstyret med he-le to digitale dvi- og hdmi-bøsninger plus analoge komponent-video og vga-tilslutninger. Desuden er der en bøsning til et kabel efter den forholdsvis nye DisplayPort-standard.

Det er muligt at få U3011 til at vise billeder fra to forskellige kilder side om side (PBP – Picture by Picture), hvad der kan være smart ved videoredigering. Desværre udnytter denne feature kun godt halvdelen af skærmens højde, og de to vinduer får en størrelse svarende til 15,5” eller to gennemsnitlige notebooks ved siden af hinanden.

Skærmen kan ydermere fungere som USB-hub (2.0) og har fire porte, hvoraf de to er placeret let tilgængeligt på venstre side. Her er der også en læser til hukommelseskort, men den fungerer kun, når U3011 er sluttet til computeren via usb. Skærmen kan altså ikke selv vise billeder fra et kort.

Der er ingen indbyggede højttalere i U3011, men en original soundbar kan købes som ekstra tilbehør. Audiosignaler fra hdmi og Dis-playPort-bøsningerne er tilgængelige i 2.0- eller 5.1-kanal analog form via tre 3,5 mini-jack-bøsninger – ligesom på et lydkort.

Respektindgydende byggekvalitet

Dell U3011 er virkeligt godt skruet sammen. Den kommer samlet komplet med fod i et ordentligt skrummel af en papkasse, og selve skærmen uden fod tonser ind med 9,3 kg på en badevægt. Rammen omkring lcd-panelet er forholdsvis bred – næsten 3 cm.

Selve panelet er af IPS (In-Plane Switching) typen, som giver bedre farver og en bredere betragtningsvinkel på bekostning af responstiden og sort-niveauet. Baglyset kommer fra CCFL-rør, som sluger mere strøm end lysdioder og ikke kan dæmpes lokalt. Energiforbruget har jeg målt til godt 80 W i mine foretrukne indstillinger, og det er højt efter nutidens standard.

Opløsningen er så høj som 2.560 x 1.600 pixels eller lige over 4 megapixels – dobbelt så meget som en almindelig fuld hd-skærm med 1.920 x 1.080 pixels, og billedformatet bliver således 16:10.

Foden gør det muligt at dreje, hæve/sænke og vippe skærmen, og trægheden i disse indstillin-ger virker tilpas. Skærmen gør et robust indtryk og rokker ikke, når den står på et typisk hæve/sænkebord i bevægelse.

Refleksbehandlingen af panelet er også godkendt, og så er det irriterende, at Dell-logoet forneden har en spejleffekt, som skriger på et stykke koksgråt gaffertape.

Storslået skærmoplevelse

At gå fra en almindelig fuld hd-computerskærm på 24” til et monster som Dell U3011 svarer til at blive opgraderet fra økonomi til busi-ness på en langrute. Der er simpelthen så meget plads at brede sig på, og komforten ligger også klasser over, hvad de fleste er vant til.

Til erhvervsbrug er U3011 suveræn med et uhyre skarpt, detaljeret og roligt billede. HD-billeder fra en Blu-ray-afspiller bliver også per-fekt skaleret op og kravler næsten ud af skærmen.

Det er sikkert subjektivt, men selv om jeg har brugt en del timer i selskab med manualen og de særdeles omfattende justeringsmulighe-der, har jeg – endnu – ikke ramt den balance, som jeg foretrækker til billedredigering. I mine øjne er der lidt for meget pang på de røde farver, og de lyse flader er ikke helt så nuancerede, som de bør være. Men jeg har altså ikke råd til en Eizo eller NEC.