Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

17,3" bærbar med fin processorkraft til rimelige penge

Hvis man sigter efter en bærbar computer med en stor skærm, så kan den slags faktisk købes ret billigt. Beklageligvis vil en sådan bærbar computer næsten altid være udstyret med en anæmisk processor.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som det er med så meget andet, har enhver computerbruger sandsynligvis sine egne præferencer for, hvor stor en bærbar computer skal være. En del afhænger naturligvis af den tænkte anvendelse, for hvis det er en bærbar, der er tiltænkt til daglig brug på farten, vælger de fleste nok en forholdsvis let og mobil bærbar.

Er det derimod tanken, at den bærbare mest skal bruges hjemme, så er det mere op til folks personlige smag og brugsvaner forstås. Hvis man gerne vil have en stor bærbar som den her testede 17,3″ bærbare computer, må man normalt belave sig på at betale lidt ekstra i forhold til eksempelvis en 15,6″ bærbar, eller stå med en meget skrabet model, der har en endog meget svag ydelse. Det er ikke tilfældet her.

MEDION AKOYA E7416 MD99460, der vil være at finde til salg i danske ALDI-forretninger fra onsdag den 28. januar 2015 til 3999 kroner, er en 17,3″ bærbar med Windows 8.1, der koster lidt mere end de allerbilligste bærbare computere i denne størrelse. Til gengæld slipper man for den største svaghed, som ellers kendetegner de ′rene′ budgetmodeller. Her får man nemlig en processor, der er en hel del stærkere end de oftest meget svage processorer, som de billigste modeller er udstyret med.

Stor, men ikke klodset

MEDION AKOYA E7416 MD99460 er en stor bærbar, ingen tvivl om det. Dimensionerne er på 420 mm x 279 mm x 28 mm og vægten er 2,65 kg. Det er derfor på ingen måde en bærbar, der er mobil af natur. Den falder snarere naturligt ind i kategorien desktop replaceable, hvilket dog ikke betyder, at der er tale om en stor klods.

Tænker man på formfaktoren, så er den bærbare dog ikke tung. Tykkelsen på 28 mm i lukket tilstand virker ganske vist ikke direkte slankt, men tænker man på, at der er tale om en 17,3″ bærbar og tager skærmrammens tykkelse med i kalkulationen, ser sagen dog lidt anderledes ud.

I åbnet tilstand ser MD99460 ganske elegant ud, det skyldes, at selve kabinettet blot er cirka 17 mm tyk, eller 20 mm hvis man medtager de gummifødder, hvorpå den bærbare hviler.

Kabinettet er fremstillet i plastic, prisen taget i betragtning ville andet også være overraskende. MD99460 har et pænt udseende, der tager udgangspunkt i et titaniumsfarvet kabinet, der har en mat overflade med børstet metallook. Det fungerer ganske fint, specielt fordi overfladen ser ud til at have noget struktur, hvilket mindsker ′plasticlooket′ betragteligt.

Kabinettet domineres af den store clickpad og det forsænkede tastatur. Bag tastaturet er området kendetegnet ved at være perforeret, over de to indbyggede højttalere er perforeringen forståeligt nok gennemgående. Skærmrammen består af mat sort plastic, den er ikke specielt smal, og den går lidt ud fra skærmen, hvilket røber, at MD99460 ikke er udstyret med en touchskærm.

Skærmrammens hængsler virker solide, og mellem disse kan man se øverste afrundede del af batteriindkapslingen, denne er mat med et rustikt udseende, hvilket danner en kontrast til kabinettet. Batteriet er i øvrigt ikke så let at fjerne som sædvanligt på en bærbar, man skal frem med skruetrækkeren for at fjerne batteriet.

Kabinettet på MD99460 er ikke særligt afstivet, det kan let vrides, når låget er oppe. Det ville have været rart med mere stivhed, men der er trods alt tale om en stor 17,3" notebook, som vil være stationær det meste af tiden. Desuden afhjælpes den manglende afstivning, når skærmlåget lukkes, så er der ikke ingen vaklen i geledderne.

Tastaturet har mellemstore taster, der har tilstrækkelig afstand indbyrdes til at være let at betjene, uden at man begår for mange tastefejl. Tasterne gør en vis modstand, når de aktiveres, de bevæger sig en medium afstand for at nå aktiveringspunktet. Alt i alt giver det en halvblød tastefornemmelse, der føles meget behageligt, med mindre man er til en mere resolut feedback.

Tastaturets dækplade har dog en irriterende vane, den har en tendens til at følge bevægelsen, når der trykkes på tasterne, dette er især tilfældet i midten af hovedtastaturet, specielt i bagerste sektion af dette område. Det er måske en mindre ting, men det bliver bemærket.

Clickpad i MD99460 er stor med integrerede museklik-funktioner. Touch-operationer fungerer generelt godt med lejlighedsvis udfald. Windows 8.1-gestures fungerer også ganske udmærket. Clickpad er overordnet ok, det er dog ikke den bedste clickpad, vi har prøvet.

Det skal nævnes, at clickpad i testeksemplaret var en lille smule småskævt monteret, det drejer sig om små nuancer. Men det var nok til, at vi bemærkede, at clickpad hældte lidt fra venstre til højre og fra bagsiden til forsiden. Clickpad kan som vanligt deaktiveres her ved hjælp af en funktionstast.

Skærmen

Den 17,3″ skærm kunne meget vel være en af de vigtigste beslutningsårsager til at vælge netop MD99460. Skærmen er som nævnt før ikke en touchscreen, men til prisen kan dette heller ikke forventes. Pengene er i stedet gået til at udstyre den bærbare med en bedre processor.

MD99460 er en stor bærbar på grund af skærmstørrelsen, alene det kan være en fordel for dem, der foretrækker en større bærbar, måske også på grund af den større håndledsstøtte.

Den LED-baggrundsbelyste skærm har en skærmopløsning på 1600 x 900 pixel, det modsvarer en pixeltæthed på 105 ppi, hvilket er fint, selv om det er langt væk fra de højopløste skærme på dyrere bærbare computere. Det er dog lidt bedre end en bærbar på 15,6″, der har en skærmopløsning på 1366 x 768 pixel.

Skærmen er rimelig lysstærk, den kunne dog med fordel have været endnu mere lysstærk, men det gør ikke så meget her, især fordi MD99460 mest forventes at blive anvendt som desktop replaceable, hvor udsvinget i lysforhold må forventes at være en del mindre end hos de bærbare, man typisk tager med sig på farten.

Billedkvaliteten er fin med en ret anstændig farvegengivelse, det forstås at kvaliteten, hvad angår farverum, ikke når de dyrere panel-typer på markedet, men mindre kan også gøre det, og i hverdagen er det en fin skærm, når man er rigtigt placeret.

Skærmen har en semi-mat overflade, der gør den modstandsdygtig over for indkommende lys og uønskede refleksioner. De vertikale betragtningsvinkler er ikke for gode, de horisontale betragtningsvinkler er bedre, dog ikke perfekte.

Processoren er højdepunktet

Højdepunktet i MD99460 må være, at den er udstyret med en Intel Core i5-5200U dual core-processor. Processoren understøtter Hyper-Threading og Turbo Boost 2.0. Processoren har en arbejdsfrekvens på 2,2 GHz, som kan nå 2,7 GHz efter behov. Den har en TDP på 15 watt, og den har derfor et ret beskedent strømforbrug.

Den integrerede Intel HD Graphics 5500 løsning kører med en grundhastighed på 300 MHz med en maksimal frekvens på 900 MHz. Løsningen understøtter tilslutning af i alt tre skærme. Grafikløsningen er fin til almindelige opgaver, men brugeren skal ikke forvente at spille moderne spil med indstillingerne sat til højere end middel kvalitet.

Processoren gør et godt stykke arbejde og er klart højdepunktet i MD99460, selvom det er en low voltage-processor. Den benytter Broadwell arkitekturen og er bygget på 14 nm produktionsteknologi. Processoren gør det muligt ikke blot at anvende MD99460 til lettere opgaver som surfing, almindelige produktivitetsopgaver og underholdning, den bør også være i stand til at håndtere mere krævende opgaver ganske overbevisende.

MD99460 er dog ikke en kraftkarl som sådan, dertil er processoren trods alt ikke så stærk, og mere vigtigt er resten af hardwaren ikke helt på samme høje niveau som processoren.

Vi har målt ydelsen af processoren i MD99460 ved hjælp af SiSoftware Sandras 2015 benchmark. Her scorede den en aggregeret score på 41,56 gops (giga operationer per sekund) i den CPU-aritmetiske test. Det er en god score, der viser, at selvom MD99460 er udstyret med en low voltage-processor, så er dens ydeevne meget højere, end hvad man troede muligt fra sådan en processor for blot et par år siden.

MD99460 gjorde det også ganske godt i CineBench R15, hvor den scorede 23.27 fps i OpenGL-testen og nåede en multi cpu score på 258 point. Det gør det klart, at der trods alt er en del beregningskraft i denne bærbare computer, og mens grafikscoren måske ikke er specielt høj, så er den ikke direkte dårlig.

MD99460 kunne være en lidt stærkere computer, hvis den havde haft mere hukommelse og en hurtigere harddisk, et faktum vi vil nå til om et øjeblik. Til gengæld ville prisen så garanteret også krybe en tusindkrone op eller lignende. MD99460 er udstyret med 4 GB ddr3 1600 MHz hukommelse, som er fint til Windows 8.1 og normal brug, men det havde været en fordel i mere hukommelsesintensive opgaver, hvis den havde haft mere hukommelse.

MD99460 er udstyret med en 4GB ddr3-ramklods, hvilket er grunden til at den aggregerede hukommelsesbåndbredde målt via SiSoftware Sandra kun landede på 8,62 Mbit/s. Denne værdi kan hæves ganske let ved at tilføje en andet ddr-ramklods senere. I nogle programmer vil dette hjælpe den generelle ydeevne, i andre vil det ikke rigtigt kunne mærkes.

Harddisken imponerer ikke

Harddisken har en kapacitet på 500 GB, det er sikkert fint til de fleste brugere. Der er en hel del plads til data og programmer, selv om den ikke er blandt de største harddiske til bærbare computere. Det er dog desværre en lidt halvsløv harddisk, vi har målt hastigheden af dette drev ved hjælp HD Tune Pro 5.50.

Her er den gennemsnitlige læsehastighed målt over hele drevet 75,9 MB/s. Det er en score, der skuffer lidt. I filtesten i samme benchmark er den sekventielle læsehastighed målt til 90.2 MB/s, mens den sekventielle skrivehastighed er målt til 84,8 MB/s. Den gennemsnitlige søgetid er 18.10 ms, hvilket igen hører til i den tunge ende.

Harddisken er velsagtens det mindst imponerende stykke hardware i denne notesbog. Der er ingen tvivl om, at MD99460 brillerer mere i processorintensive opgaver end i harddiskintensive opgaver. Men for at være fair, så dikterer prisen nogle kompromiser, og alt i alt gør MD99460 et godt stykke arbejde med det, den har.

Vi målte også harddiskens ydelse med Futuremarks PCMark 8 Storage benchmark; her blev resultatet 1987 point. Det synes at bekræfte, at drevet er temmelig beskedent, når vi taler om rå ydelse.

I PCMark7 fik vi en PCMark score på 2779 PCMarks. Omend scoren er moderat god og ikke imponerende i sig selv, så er det faktisk ganske godt, især når man tænker på, at harddisken trækker ned i denne sammenhæng. Med en hurtig harddisk kunne scoren være endnu bedre. Produktivitetsscoren på 1159 point er også ret beskeden, mens højdepunkterne er kreativitetsscoren på 5392 og computationscoren på 13.499, her skinner det igennem, at MD99460 har et vist overskud.

Batteriets levetid er også vigtig, måske ikke i samme grad for en 17,3″ bærbar som denne i forhold til en mere mobil bærbar. Vi har målt batteriets levetid ved hjælp af Powermark benchmarken. I den balancerede test, som omfatter et afbalanceret løb bestående af webbrowsing, video, spil og tekstbehandling, klarede MD99460 en batterilevetid på 3 timer og 28 minutter.

I den mindre krævende produktivitetstest, der består af webbrowsing og tekstbehandling, varede batteriet 5 timer og 38 minutter. For en bærbar på 17,3″ er det faktisk gode værdier, især den sidste måling. Det imponerende faktum er, at dette blev opnået ved anvendelse af et 4-celles batteri. Det viser mulighederne for energieffektivitet, som de nyeste processorer bringer.

De afrundende bemærkninger

MD99460 har et par småfejl her og der, eller skulle man kalde dem ting, der tiltrækker opmærksomhed af en eller anden grund. Men til prisen løser den opgaven godt, den ser ud til at være en god bærbar for folk, der kan leve med beskedne specifikationer i en bærbar, der ellers har en fin processor. MD99460 leverer på en anden front, der sammen med den rimelige pris kompenserer for nogle af de kompromiser, denne bærbare indeholder.

Mængden af features er ganske god, det starter med et dvd/cd-brænder combo-drev, der understøtter dual layer-medier. Det er ikke længere nødvendigt i notebooks at have et optisk drev, men mange brugere vil helt sikkert sætte pris på drevet. MD99460 har jo også masser af plads til et optisk drev. Mængden af tilslutningsmuligheder er også positivt. MD99460 har to USB 3.0-porte, to USB 2.0-porte, HDMI-out, VGA og en 3-i-1-kortlæser.

Der er også et multi-lydstik (mikrofon/headset). Endelig er der et RJ45 ethernet-stik til det indbyggede ethernet-netværkskort. Tilslutningshastigheden er heldigvis 1 Gbit/s. MD99460 er desuden udstyret med et trådløst Intel Wireless-AC 3160 netkort, der også leverer Bluetooth 4.0.

Netop den indbyggede 802.11ac support er et stort plus, da MD99460 derved kan udnytte den nyeste trådløse netværksteknologi.
Varmeudvikling er ikke noget problem med MD99460, og stille er den også det meste af tiden.

MD99460 er udstyret med High Definition lyd, og den bærbare pc er Dolby Advanced Audio-certificeret. Lyden over højttalerne er dog typisk bærbar lyd. Lyden virker lidt tynd med mangel på bas.

MD99460 er ingen undtagelse fra reglen om, at en MEDION altid er bundlet med et udvalg af gratis software.

Denne gang er det Windows Essentials, MEDION MediaPack, som består af fire Ashampoo-programmer. Der er også MEDION Home Cinema Suite, som består af fem CyberLink-programmer. Der er også en 30 dages gratis version af Office 365, og 30 dages prøveversion af McAfee LifeSave.