Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10,1" Android 4.2 tablet med fokus på kernefunktionerne

Hvis man skærer ned på antallet af sensorer og ikke
har indbygget gps, kan man lave en velbygget 10,1"-tablet med Android 4.2
og en fornuftig ydelse for få penge.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION LIFETAB E10312 MD98486 er en Android 4.2 Jelly Bean tablet med Wi-Fi, der er placeret i mellemsegmentet af tablets. Den er bygget op omkring en 1,6 GHz dual core arm-processor fra Samsung. Den vil være til salg i danske Aldi-butikker fra den 25. september til 1499 kroner.

Ingen gps

Man skal gøre sig en ting klart, hvis man har navigation via Google Maps højt på listen over ting, man prioriterer ved en tablet, er denne tablet fra MEDION ikke det rette valg.

Google Maps er naturligvis implementeret, men fordi der ikke er en integreret gps-chip, vil navigation aldrig blive så præcis som med en enhed, hvor gps anvendes. Det der forværrer situationen i forhold til navigation er, at MEDION LIFETAB E10312 MD98486 ikke har indbygget 3G eller 4G-modem, så i det tilfælde man ikke kan komme på et Wi-Fi-netværk, kan man slet ikke bruge Google Maps til navigation.

Det er selvfølgelig en skam og kan virke lidt uforståeligt, men er man ligeglad med ovenstående, så kan man få en god Android-tablet for et virkeligt lavt beløb.

Fornuftige specifikationer

Som sagt anvendes en 1,6 GHz dual core arm-processor fra Samsung, det er en fin processor, der dog naturligvis ikke har samme råstyrke som de quad core- processorer, der sidder i topmodellerne fra de forskellige producenter. Der er 1 GB ddr3-hukommelse som for øvrigt i AnTuTu benchmark-programmet viste sig at være pæn hurtig, hvilket altid er en god ting.

Til prisen kan det ikke forundre, at der blot er 16 GB flashbaseret lagerplads i MD98486. Efter at have installeret diverse apps til testen var der godt 12 GB tilbage til at lagre apps, dokumenter, fotos og video eller hvad man nu måtte ønske at gemme.

Det er ikke meget i dag, men heldigvis tillader den indbyggede microSD kortlæser, at der kan monteres et SDXC-hukommelseskort på op til 64 GB.

MD98486 har som tidligere nævnt 802.11n Wi-Fi, og der er også Bluetooth 2.1. Desuden er der miniHDMI-out, micro-USB 2.0, samt indbygget mikrofon og hovedtelefonudgang. Lydkvaliteten i MD98486 er rimelig, når højttalerne benyttes som i de fleste tablets uden at imponere. Det er fint til spil og lejlighedsvis musikoplevelse, men en god hovedtelefon forbedrer nu musikoplevelsen en del.

Der er to indbyggede kameraer i MD98486. I fronten er der et 0,3 megapixel webcam, og på bagsiden er der et 2,0 megapixle kamera. Kameraet på bagsiden er udmærket til at tage billeder med, men kvaliteten af billederne er ikke et af de største plusser ved denne tablet.

Hvad betyder så alt dette, det betyder at man på ydelsessiden får en tablet, der målt i AnTuTu benchmarken scorede 14.322 point. Det er ensbetydende med, at man får en tablet, der har en ganske god ydelse, uden at den kan nå helt op blandt de hurtigste og meget dyrere tablets på markedet.

AnTuTu scoren er en smule dårligere end hvad HTC ONE X, der var en topmodel blandt smartphones for ikke så forfærdelig lang tid siden, er noteret for.

Oplevelser i hverdagen

Da der ikke er indbygget 3G- eller 4G-modem, må man nøjes med at forbinde sig via Wi-Fi, når man skal på internettet, hvilket i øvrigt er normen for de billigere tablets, der findes på markedet.

MD98486 er en Android 4.2 Jelly Bean tablet, hvilket er meget glædeligt, da Android operativsystemet har udviklet sig en del siden starten. Brugen af multitasking er modnet, og operativsystemet er bedre optimeret således, at betjeningen forløber mere glat og mere flydende end tidligere.

Wi-Fi-forbindelsen holdes fint, så længe der er tale om gode modtagelsesforhold. Når man er kommet på internettet, kan det dog godt mærkes, at der mangler det sidste power i MD98486. Surfer man med den indbyggede Chrome-browser, bliver man ofte nødt til at vente på, at billeder på grafiktunge websider bliver opdateret.

Skærmen reagerer i langt de fleste tilfælde hurtigt på input, en sjælden gang kan det ske, at man bliver nødt til at gentage inputforsøget. Det er ikke meget udtalt, men det viser, der er en lille forskel på denne tablet og de bedste derude.

Ydelsen føles generelt ganske fin, langt de fleste apps kører med lethed. Det er snarere i situationer, hvor man scroller hurtigt eller swiper hurtigt med fingeren for at skifte side samt ved rotation af enheden, at der er en større fornemmelse af træghed, end på de hurtigste quad core-tablets.

Til gengæld har oplevelsen været, at spil eksempelvis bliver afviklet, uden at der er årsag til at klage over flowet eller hastigheden generelt. Vi har prøvet med spil i arcade-genren, puzles, skydespil og adventure-genren uden at støde på problemer.

I langt de fleste tilfælde vil MD98486 være tilstrækkelig hurtig til, at man ikke tænker, at den burde være hurtigere. Android er dog stadig en anelse krævende i forhold til hardwaren, selvom det er blevet bedre med Android 4.2. Hvis man ønsker en fuldstændig glidende oplevelse uden ganske små lejlighedsvise hiccups, skal der nok en quad core-processor til.

De brugsmæssige kvaliteter

Ganske vist er MD98486 ikke den tyndeste tablet med dens 12,1 mm tykkelse, her virker den en anelse buttet sammenlignet med mange andre tablets. Til gengæld er samlingskvaliteten upåklagelig, tabletten føles solid. Den grålige bagside har behagelig overflade, der samtidig sikrer et godt greb om tabletten. Vægten på 603 gram er ikke meget tungere end andre 10,1"-tablets, her ligger det indenfor normaliteten.

Skærmen på MD98486 er som sagt på 10,1"-skærm, den har en skærmopløsning på 1280 x 800 pixel. Det er normalen for langt de fleste tablets og fint nok.

Sammenlignet med de klareste skærme der anvendes på tablets, har skærmen her lidt mindre udstråling og imponerer ikke som hos visse andre tablets. Men lysstyrken er dog høj nok til, at man sagtens kan få et flot og klart billede. Man må dog selv indstille lysstyrken, for der er ikke en indbygget sensor, der regulerer lysstyrken efter forholdene. Betragtningsvinklerne er fine og alt i alt er displayet god til at se film på og spille spil med masser af farver.

Det er lykkedes MEDION at skabe en billig tablet, der fungerer fuldstændig, som den skal. Der mangler lidt ydelse i forhold til de bedste, der mangler også visse features, hvoraf vi mangler gps mest. Men det er en bundsolid tablet til de fleste opgaver, og input fungerer fint modsat mange tidligere forsøg på at lave en billig tablet.

Der er også installeret Documents To Go, hvilket er en app, hvormed brugeren kan oprette, ændre eller åbne Microsoft Office-dokumenter som Word, Excel eller PowerPoint-filer. Det er også muligt at få adgang til sine filer på Google Docs. MEDION har også lagt LIFETAB Media på, der er en medieafspiller til musik, video og foto.

Batterilevetiden er målt ved at måle tiden, det tog, før batteriet løb tør ved en blandet anvendelse. Vi har surfet, brugt forskellige apps, downloadet apps, spillet spil, lyttet til musik og set lidt video. Dette resulterede i forskellige resultater afhængigt af blandingen af de forskellige brugsscenarier.

Vi fik henholdsvis 5 timer og 40 minutter og 6 timer og 45 minutter ud af tabletten i begge tilfælde med aktiveret Wi-Fi. Det er en acceptabel score, men det kunne godt have været bedre, synes vi.

Endelig kunne vi godt have tænkt os, at den medfølgende strømadapter anvendte et micro-USB-stik til opladning i stedet for det anvendte runde stik. Den har simpelthen ikke en så velsiddende fysisk kontakt med tabletten, som et micro-USB-stik ville have det.