Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 gode råd: Sådan handler du sikkert online

Danskerne er i stigende grad truet af svindlere og IT-kriminelle, når de handler på nettet. Sikkerhedsfirmaet Bitdefender giver her 10 gode råd til at undgå at ryge i fælden ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I dag bruger millioner af mennesker internettet til at købe alt fra mad og tøj, til elektronik og luksusvarer, så det er næppe overraskende, at kriminelle har fundet måder at opsnappe brugeres kreditkortinformation og bruge dem i svindelnumre med store fortjenester. I 2014 alene foretog danskerne ifølge FDIH e-handelsanalyse 132 millioner onlinebetalinger for varer, transport og telekommunikation til en samlet værdi af 74 mia. kr.

Hos Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) nikker man genkendende til danskernes fortsat voksende købeglæde via pc, tablets og mobil. FDIHs nyeste tal for danskernes e-handel, viser, at danskerne i vid udstrækning handler i udenlandske webshops. Adm. direktør Annette Falberg fra FDIH siger: "Internettet, og ikke mindst e-handlen, vokser nærmest eksplosivt, så det vil også tiltrække lyssky typer. Heldigvis er svindel i Danmark meget begrænset, men når danske kunder bevæger sig ud på udenlandske markeder, vil de selvfølgelig risikere at støde ind i svindlere".

Ifølge Bo Skeel, chief evangelist hos antivirusproducenten, Bitdefender, bør man som online kunde i en udenlandsk webbutik altid bruge sin sunde fornuft og tage sine forholdsregler: "Der findes efterhånden mange sofistikerede måder at snyde en online kunde. De kriminelle ved, at online handel er et kraftigt voksende marked, ikke mindst i Danmark, og derfor bruges der mange ressourcer på at narre de mange kunder på nettet. Men heldigvis findes der effektive forholdsregler, som gør det praktisk talt umuligt for en kriminel at slippe afsted med online tyveri. Vi har hos Bitdefender samlet alle de gode råd til de danske online shoppere".

1. Handl så vidt muligt kun hjemmefra. Det er risikabelt at købe ting på biblioteket, på cafeen, i skolen eller i lufthavnen, hvor computere også bruges af andre. Offentlige Wi-Fi-netværk kan også være overvåget af andre, så hvis du skal handle online fra et offentlig Wi-Fi eller et ukrypteret hotspot, så brug en specialudviklet betalingsløsning som den gratis Bitdefender Safepay til at etablere sikker forbindelse til din bankkonto eller en online betalingsside.

2. Oplys ikke din PIN-kode i stedet for dit CVV-nummer. Card Verification Value (CVV) er det 3-cifrede tal, der står bag på dit kreditkort. De fleste onlinebutikker spørger efter dit CVV-nummer for at være sikker på, at du er den rigtige kortholder.

3. Undgå phishing. Svindlere bruger rabatter og kupontilbud til at snyde intetanende brugere. De lokker dig ind på en side, der ligner en online butik, og snyder dig til at afsløre kreditkortoplysninger mod løfter om produkter, som aldrig når frem til dig. Er tilbuddet for godt til at være sandt, så er det sandsynligvis netop tilfældet.

4. Køb aldrig noget via en reklame-email med ukendt afsender. Spørg venner til råds og tjek webbutikkens omdømme på internettet. Lær af andres oplevelser.

5. Benyt kun webbutikker med SSL-certifikater, så du er sikker på, at deres identitet er korrekt. Hvis en URL starter med HTTPS og slutter med et hængelås-symbol, så er du på en sikker hjemmeside. Er der tale om en dansk webbutik, så kig efter e-mærket, som er den danske mærkningsordning for sikker nethandel.

6. Brug antivirus-programmer til at blokere falske reklamer og opdatér altid din browser, antivirus-system og andre programmer til seneste version. Spyware udvikler sig hurtigt og bruges til at stjæle bankinformation, overvåge overførsler og endda logge ind på dine netbankkonti uden at du kan se det i dit system.

7. Tjek din netbank regelmæssigt for at se om alt er som det skal være, særligt efter en online handel.

8. Brug særlige ID-beskyttelsesprogrammer til at sikre dine mest følsomme data, som fx kreditkort, bankkonti, kørekort, pas og CPR-nummer, telefonnumre, email- og postadresse, brugernavne og adgangskoder.

9. Hold dig ikke tilbage fra at udvide din nuværende sikkerhedsløsning. Bitdefender Wallet kan for eksempel sikre alle dine adgangskoder og huske dine brugernavne.

10. Beskyt din enhed med adgangskoder og krypteringer. Hvis nogen stjæler din bærbare, så gør det umuligt for dem at få adgang til informationen på enheden. Brug også et anti-tyveri-program, så du kan spore din enhed, låse den eller fjerne data fra den, hvis den skulle blive stjålet.




IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

IT System Administrator

JP/Politikens Hus

Netværksadministrator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-udviklere til fremtidens skattevæsen

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere