Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 år med Windows XP – er det værd at fejre?

Windows XP har været en kæmpe succes og er 10 år efter sin fødsel fortsat et af de største styresystemer på markedet. Microsoft føler dog ikke, der er megen grund til fejring, for de så nemlig hellere, vi forlod den forældede software og opgraderede til nyeste version.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For 10 år siden havde kun meget få af os fladskærms-tv. Vi købte vores musik på compact-discs, og vores mobiltelefon var blot en telefon. 10 år efter er vores samfund blevet langt mere digitalt. Vi arbejder på farten via smartphones og laptops, og teknologien er i dag integreret i alt, hvad der omgiver os. Det er dog ikke alle, der er fulgt med.

Selvom den nuværende version af WindowsWindows 7 – har solgt mere end 450 millioner licenser på under to år, så har Windows XP, der nu er 10 år gammel, stadig en markedsandel på 47 procent.

Næsten halvdelen af danske virksomheder og forbrugere kører således med et styresystem, der blev lavet, dengang virus kom på disketter. Ifølge en ekspert er ældre versioner af software skyld i lavere produktivitet i virksomhederne.

Virksomhederne går glip af op mod 50 procent af it- og produktionsgevinsterne, så længe de stadig arbejder på Windows XP og Office 2003. Det viser en rapport fra analysebureauet Gartner.

»Vi ved, at en samtidig opgradering fra Windows XP til Windows 7 og fra Office 2003 til Office 2010 tjenes hurtigt ind – alene ved større effektivitet i organisationen og mindre vedligeholdelse af systemerne. Det giver effektivitetsgevinster på op mod 50 procent,« fortæller Martin Thorning, der er divisionschef for Windows i Microsoft.

»Windows XP er designet til en anden tid og efter en anden logik, hvor virus kom fra disketter, internettet var for de få, og hvor man organiserede alt i mapper. Her 10 år efter befinder vi os alle sammen i et ”informations-overload”, hvor vi hurtigt skal finde og overskue store mængder af information. Det er XP og Office 2003 ikke bygget til. Har man ikke et styresystem, der kan det, bruger man unødvendig tid på at lede, og det går naturligvis ud over effektiviteten,« siger Lars Jacobsen.

Vores arbejdsliv har ændret sig markant. For 10 år siden var det mest almindelige arbejdsredskab en stationær pc, og vi arbejdede fortrinsvis på selve arbejdspladsen. I dag er vi mere mobile. Vi arbejder på bærbare pc’er, tjekker mails på telefonen, og vi browser nettet på tablets.

»Vi forventer i stigende grad, at vores arbejde eller data er tilgængelig, når som helst og på lige præcis den enhed vi har til rådighed. Det kan være tablet, smartphone eller en bærbar. Pointen er, at vi selv vil vælge, hvor og på hvilken enhed vi vil arbejde. Denne tendens mod ”consumerization” eller forbrugerstyret it, som det også bliver kaldt, vil fortsætte. Det bliver virksomhederne nødt til at forholde sig til,« siger Martin Thorning.

Om de så vil gøre det, vil tiden vise. Efterhånden kan de dog blive tvunget til det. Microsoft lukker nemlig den almindelige support på Windows XP til april, mens den udvidede support hører op i 2014.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere